Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Farrah Fawcett vreesde chemokuur

Shownieuws

Farrah Fawcett was doodsbang om een chemokuur te doorstaan. Dat heeft de voormalig Charlie's Angels-actrice verteld in een interview aan de Los Angeles Times.

Farrah Fawcett was doodsbang om een chemokuur te doorstaan. Dat heeft de voormalig Charlie's Angels-actrice verteld in een interview aan de Los Angeles Times. De krant sprak de actrice in augustus al, maar het stuk wordt nu gepubliceerd, omdat vrijdag een twee uur durende documentaire over Fawcett wordt uitgezonden door de Amerikaanse zender NBC.

In het interview vertelt de aan anale kanker lijdende ster dat ze denkt dat het veel makkelijker is iets zwaars als haar ziekte te doorstaan zonder continu in de belangstelling te staan. "Het was heel stressvol. Ik was doodsbang voor de chemokuur. Het is niet prettig en bestraling is niet fijn", zegt ze.

"Het wordt je leven. Mensen bellen je, 'Hoe gaat het met je?', 'Hoe voel je je?', 'We bidden voor je', 'Heb je je haar nog?'. Als ieder belletje dat je krijgt, daarover gaat, is dat alles waar je het over hebt. Het neemt alles in beslag en dan is de kwaliteit van je leven nooit meer hetzelfde."

Doordat haar ziekte breed werd uitgemeten in de media en ze daardoor geen privacy meer had, was het voor de actrice veel moeilijker om te gaan met de kanker. Zo werd het voor haar veel moeilijker medische behandeling te vinden en ondertussen haar privacy te behouden.

Van Fawcett bleek vanuit het ziekenhuis UCLA medische informatie naar bepaalde media te worden doorgespeeld. Het gevolg was dat soms dingen in de media stonden, die niet klopten, maar waarvan een klein deel wel waar was. Zo kwam ze op een gegeven moment bij het ziekenhuis voor een oogonderzoek, waarna werd gemeld dat ze blind werd.

Ook werd meer dan eens in media gesteld dat Fawcett stervende was of de hoop op had gegeven. Eén artikel kopte zelfs 'Farrah smeekt: laat me sterven'. Vele kankerpatiënten die in Fawcett hun rolmodel zagen, vroegen de actrice vervolgens de hoop niet op te geven. "Ik zou zoiets nooit zeggen. En om je dan te bedenken dat mensen tegen me opkeken en zich goed voelden omdat ik het ook doormaakte en ik bleef ook sterk. Dat deed het allemaal teniet."

"Ik ben een privépersoon en ik ben terughoudend mensen dingen te laten weten. En ik ben helemaal terughoudend op het gebied van mijn medische verzorging. Het zou goed zijn als ik gewoon in alle privacy kon aansterken en als ik zou besluiten naar buiten te gaan, zou het goed zijn. Het blijkt dat er gebieden zijn die niet te betreden zouden moeten zijn."

De medewerker die de medische informatie van onder anderen Fawcett doorspeelde aan de media, overleed overigens in maart in afwachting van haar straf aan complicaties als gevolg van borstkanker. Ze werd 50 jaar. Behalve van Fawcett zou de oud-medewerker van UCLA Medical Center ook medische informatie over onder anderen Britney Spears hebben verkocht aan media.

Farrah Fawcett, die onder meer te zien was in de televisieserie Charlie's Angels, vecht sinds 2006 tegen kanker. Ryan O'Neal vertelde vorige week in een interview met het Amerikaanse tijdschrift People, dat de behandeling van Fawcett zo goed als gestopt is. O'Neal en Fawcett zijn verwikkeld in een jarenlange knipperlichtrelatie. De kanker is inmiddels uitgezaaid naar andere delen van haar lichaam, waaronder haar lever. Ze verblijft momenteel thuis en ligt in bed. Haar beroemde gouden lokken is ze kwijt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen