Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jackie Chan: uitspraken uit hun verband gerukt

Shownieuws

Jackie Chan beweert dat zijn uitspraken over vrijheid die afgelopen weekeinde voor ophef hebben gezorgd uit hun verband zijn gerukt.

Jackie Chan beweert dat zijn uitspraken over vrijheid die afgelopen weekeinde voor ophef hebben gezorgd uit hun verband zijn gerukt. Zijn woordvoerder zei dinsdag dat dit met opzet is gedaan door mensen die er een eigen agenda op nahouden.

De in Hongkong geboren Chan had op een bijeenkomst van zakenlui in het zuiden van China gezegd: "Ik begin steeds meer te geloven dat wij Chinezen controle nodig hebben. Als we te veel vrijheid hebben, doen we alleen nog maar wat we willen." Voorts stelde hij dat de vrijheid die inwoners van Hongkong en Taiwan genieten daar voor 'chaotische' samenlevingen zorgt.

De uitspraken werden genegeerd door de Chinese staatspers, maar wel opgepikt door nieuwsorganisaties uit Taiwan en Hongkong en zorgden daar voor woedende reacties van politici.

De woordvoerder van de 55-jarige Chan zegt nu dat de filmster alleen doelde op vrijheid in de entertainmentindustrie, nadat hem was gevraagd uit te weiden over filmcensuur in China. Maar een bij de bijeenkomst aanwezige verslaggever van het Amerikaanse persbureau Associated Press wijst erop dat Chan direct voorafgaand aan de gewraakte uitspraken nog sprak over China als land, en niet specifiek over de entertainmentindustrie.

Over China's communistische systeem en de geleidelijke hervorming daarvan zei Chan toen: "Zeker, we hebben een geschiedenis van vijfduizend jaar. Maar ons nieuwe land is er pas zestig jaar, en de hervormingen pas dertig. Het is daarom lastig ons land met andere landen te vergelijken. In de tien jaar dat Hongkong terug is bij China, krijg ik steeds meer het gevoel dat ik niet zeker weet of het goed is om vrijheid te hebben."

Ondertussen groeit de kritiek op Chan. Maandag schreef een groep wetenschappers een open brief waarin stond dat Chan niet begrijpt hoe kwetsbaar vrijheid is, 'ook al heeft Hongkong jou de mogelijkheden geboden om een internationale actieheld te worden'. Op de internetgemeenschap Facebook is een groep gestart die pleit voor Chans verbanning naar Noord-Korea.

Chan geniet in China een grote populariteit. De afgelopen jaren heeft hij zijn land niet meer openlijk bekritiseerd. Twintig jaar geleden leverde hij nog felle kritiek op de Chinese regering, na het gewelddadige neerslaan van de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen