Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Tirade tegen Heleen van Royen is beste cabaretlied

Shownieuws

Met het lied 'Stoute Heleen' heeft Dorine Wiersma zondag de Annie M.G. Schmidtprijs 2008 in de wacht gesleept. In het lied fulmineert ze tegen Heleen van Royen.

Met het lied 'Stoute Heleen' heeft Dorine Wiersma zondag in Theater Bellevue in Amsterdam de Annie M.G. Schmidtprijs 2008 in de wacht gesleept. Dat heeft een van de organisatoren, het Amsterdams Kleinkunst Festival, laten weten. De prijs bestaat uit 3500 euro en een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt.

In het lied fulmineert Wiersma tegen columniste Heleen van Royen en haar motto 'proud to be stout'. Zo zingt Wiersma onder meer: "Heeft ze op een lul gezeten, dan moet iedereen het weten. Zoek maar dekking want dan schrijft ze weer een boek en daar wordt dan in doorgenomen hoe ze klaar heeft liggen komen met een hele grote neger in d'r broek en nog een in d'r mond en nog een in d'r kont."

De jury, bestaande uit Martine Bijl, Marnix Kappers, Nico Knapper en Robert Jan Stips, schrijft in haar rapport dat Wiersma laat horen dat het cabaretlied nog steeds een functie heeft. "Je wilt iemand eens flink de oren wassen, je wilt uiting geven aan je ergernis over een al dan niet vermeende hype waar alle media dociel achteraan hobbelen - en je wilt óók nog graag dat er wat te lachen valt, want humor is een dodelijk wapen." 'Stoute Heleen' is volgens de jury in alle opzichten geslaagd. Dat het lied maar één seizoen 'echt actueel' was, zou geen bezwaar mogen zijn.

Het was de zeventiende keer dat de prijs voor het beste cabaretlied werd uitgereikt. Eerder wonnen onder anderen Freek de Jonge, Wende Snijders en het huidige jurylid Stips.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen