Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kritiek op uitspraken over democratie Jackie Chan

Shownieuws

Jackie Chan is bekritiseerd in Taiwan en Hongkong. De acteur deed uitspraken over de geschiktheid van Chinezen om in een vrije maatschappij te leven.

Jackie Chan is bekritiseerd door politici in Taiwan en zijn geboortestad Hongkong. De acteur deed dit weekeinde opvallende uitspraken over de geschiktheid van het Chinese volk om in een vrije en democratische maatschappij te leven.

Op een bijeenkomst van zakenlui in het zuiden van China zei Chan: "Ik begin steeds meer te geloven dat wij Chinezen controle nodig hebben. Als we te veel vrijheid hebben, doen we alleen nog maar wat we willen." Ook zei hij dat de vrijheid die inwoners van Hongkong en Taiwan genieten daar voor 'chaotische' samenlevingen zorgt.

"Hij heeft het Chinese volk beledigd", reageerde het Hongkongse parlementslid Leung Kwok-hung. "China heeft een democratisch systeem nodig dat respect voor de mensenrechten en de rechtsstaat garandeert." Zijn collega Albert Ho sprak van 'racistische' opmerkingen. "Over de hele wereld kunnen mensen hun eigen samenlevingen besturen. Waarom zouden Chinezen dat niet kunnen?"

Het Taiwanese parlementslid Huang Wei-che wees erop dat Chan met zijn werk als acteur zelf heeft kunnen profiteren van democratie en kapitalisme. "Maar de ware betekenis van vrijheid en democratie moet hij nog leren."

Chan was twintig jaar geleden nog een fel criticaster van de Chinese regering, toen de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking op gewelddadige wijze werden neergeslagen. De laatste jaren is hij de bestuurders echter niet meer in het openbaar afgevallen.

De 55-jarige actieheld geniet in China een grote populariteit. Die voedde hij vorig jaar met zijn deelname aan de openings- en sluitingsceremonies van de Olympische Spelen in Beijing, en onlangs nog met zijn protest tegen de verkoop van gestolen Chinees erfgoed tijdens de veiling van de nalatenschap van modeontwerper Yves Saint Laurent.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen