Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oorlogsmonument voor 'Gone with the wind'-acteur

Shownieuws

"Gone with the wind'-acteur Leslie Howard wordt als gesneuvelde oorlogsheld geëerd met een monument in Spanje. Zijn vliegtuig werd door de nazi's neergehaald.

De Britse acteur Leslie Howard wordt als gesneuvelde oorlogsheld geëerd met een monument in het Spaanse Cedeira. In juli wordt nabij de plaats waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd gedood een sculptuur onthuld voor de 'Gone with the wind'-acteur.

Howard, van joodse komaf, gebruikte zijn bekendheid tijdens de oorlog in de propagandastrijd tegen de nazi's. Om die reden zouden de Duitsers hebben besloten hem uit de weg te ruimen. Verschillende historici denken ook dat Howard op een geheime missie was gestuurd om ervoor te zorgen dat het door dictator Franco geregeerde Spanje zich zou aansluiten bij de gewapende strijd van Duitsland en Italië tegen de Geallieerden.

Het KLM-vliegtuig waarmee de 50-jarige Howard onderweg was van Portugal naar Groot-Brittannië werd op 1 juni 1943 door Duitse gevechtsvliegtuigen uit de lucht geschoten boven de Golf van Biskaje. Behalve de acteur kwamen nog zo'n veertien mensen om het leven. Op de sculptuur in Cedeira, in de vorm van de propeller van het neergeschoten vliegtuig, komen al hun namen te staan.

In het Oscarwinnende 'Gone with the wind' (1939) speelde Howard de rol van Ashley Wilkes. Verder was hij onder meer te zien in 'The scarlet pimpernel' (1934).

[Novum]

Gerelateerde Artikelen