Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Golden Girl Dorothy (86) overleden

Shownieuws

Beatrice Arthur is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden aan kanker. De actrice speelde de rol van Dortohy in de befaamde televisieserie The Golden Girls.

(Novum/AP) - Golden Girl Beatrice Arthur is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden aan kanker. De actrice met de lage stem speelde de rol van Dortohy in de befaamde televisieserie The Golden Girls uit de jaren tachtig.

Arthur stierf in haar woning in Los Angeles omgeven door familie, meldt woordvoerder van de familie Dan Watt, die tevens zes jaar lang de persoonlijk assistent van Arthur was. "Ze was een briljante en humoristische vrouw. Bea zal altijd een speciale plek in mijn hart hebben."

De actrice verscheen voor het eerst op televisie in de comedyserie All in the Family als Maude Finley. In 2008 stelde Arthur, die ook een Tony-award heeft gewonnen voor haar rol in de musical Mame, nog dat ze geluk had gehad dat ze was ontdekt door de televisie na een lange carrière bij het toneel. "Ik was al 50 jaar oud", vertelde ze.

De rol van Maude Finley leidde tot haar eigen baanbrekende serie Maude. In deze serie onderging Arthur's karakter onder meer een abortus, wat leidde tot een storm van kritiek van kijkers. De serie was vanaf het debuut ervan in september 1972 een succes en in 1977 won Arthur er een Emmy Award mee. In 1978 maakte de actrice bekend te stoppen met de show, nadat Maude aan populariteit verloor en er ingrijpende veranderingen op komst waren.

Ook The Golden Girls, dat van 1985 tot en met 1992 door NBC werd uitgezonden, was een baanbrekende serie in een markt die steeds meer werd toegespitst op een jonger publiek. De serie draaide om drie gepensioneerde vrouwen, Arthur, Betty White en Rue McClanahan, en de moeder van het karakter van Arthur Estelle Getty, die woonden in hun appartement in Miami.

Arthur speelde de dominante Dorothy Zbornak, een rol die erg leek op haar rol als Maude. Arthur maakte zich daar echter geen zorgen om. "Kijk, ik ben 1.75 meter lang, heb een diepe stem en heb een eigen manier om om te gaan met een tekstregel. Wat kan ik eraan doen? Ik kan niet thuis blijven wachten op iets anders. Ik denk dat het een totale verspilling van energie is om me zorgen te maken over de types die worden gecast."

De show sleepte tien Emmy's binnen, inclusief twee voor beste comedyserie en individuele awards voor alle sterren van de show. Arthur kondigde in 1992 aan dat ze de show ging verlaten. De andere drie sterren keerden terug in The Golden Palace, dat slechts één seizoen heeft gedraaid.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen