Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Cast en Kluun vol lof over regisseur Reinout

Shownieuws

De hoofdrolspelers van 'Komt een vrouw bij de dokter' zijn nu al vol lof over debuterend regisseur Reinout Oerlemans. Ook auteur Kluun is meer dan tevreden.

De drie hoofdrolspelers van 'Komt een vrouw bij de dokter' zijn nu al vol lof over debuterend regisseur Reinout Oerlemans. Ook Kluun, die de roman in 2003 uitbracht, is meer dan tevreden met Oerlemans. "Wat ik heel erg leuk vind, is zijn onbevangenheid."

Na jaren ligt er nu een script voor 'Komt een vrouw bij de dokter'. "Vier of vijf maanden nadat het boek uitkwam in 2003 waren de rechten al verkocht", legt de 45-jarige schrijver uit aan Novum Nieuws. "Met een eerste maatschappij ging het financieel niet goed en een regisseurs durfde de vingers niet aan het boek te branden. Vanaf het moment dat Reinout zichzelf opwierp als regisseur, afgelopen oktober, is alles in een stroomversnelling gekomen."

Kluun heeft zich 'heel intensief' met het script bemoeid. "Het moet een film worden over de kracht van de liefde, niet over kanker." De eerste versies van het filmverhaal waren volgens de Tilburger 'om te huilen zo slecht'. "Een van de eerste versies heb ik echt woedend door de kamer gesmeten." Met het huidige verhaal is Kluun gelukkig. "Het straalt liefde uit, het straalt spanning, seks en humor uit, maar uiteindelijk gaat het over de liefde en daar was het mij om te doen."

'Komt een vrouw bij de dokter' gaat over Stijn die zijn grote liefde Carmen verliest aan kanker. Terwijl Carmen zich door chemokuren en bestralingen heen vecht, wordt Stijn verliefd op Roos en krijg hij een relatie met haar.

Oerlemans maakt zijn regiedebuut met het deels autobiografische verhaal van Kluun. Carice van Houten, die Carmen speelt, moest zich over haar eigen vooroordelen zetten. "Het is toch 'Arnie gaat een film maken', maar op een gegeven moment was alle cynisme gewoon overbodig."

De hoofdrolspelers staan te trappelen om met Oerlemans de filmsets op te duiken. Anna Drijver, die de rol van Roos vertolkt: "Het is ontroerend hoe Reinout gegrepen is door dit verhaal. Hij heeft zo'n enorme motivatie en drive om dit te vertellen en dat is super inspirerend." Volgens Barry Atsma, die Stijn speelt, heeft Oerlemans gevoel voor regisseren. "Reinout weet heel goed zijn verhaal te vertellen en weet goed waarom hij het wil vertellen."

Kluun ziet een duidelijke overeenkomst tussen hem en Oerlemans. "Ik had voor 'Komt een vrouw bij de dokter' ook nog nooit een boek geschreven. Die onbevangenheid, niet de conventies van wat zou moeten en wat zou kunnen volgen, zo begon ik ook te schrijven. Die puurheid vind ik belangrijker dan het technische vermogen."

Bang voor een flop is Kluun niet. "Als de film tegen zou vallen, is het een compliment voor mij als schrijver", zegt hij met een glimlach. "Ik win altijd: als de film goed wordt is het fantastisch en als hij slecht wordt, kan ik zeggen: 'het boek was lekker beter'." De opnames beginnen in juni, 'Komt een vrouw bij de dokter' moet op 26 november in première gaan.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen