Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Waldemar Torenstra in stuk over Nietzsche

Shownieuws

Waldemar Torenstra werkt mee aan het stuk 'Ik ben Nietzsche' over Friedrich Nietzsche en zijn zuster Elisabeth. Hij kruipt in de huid van de filosoof.

Waldemar Torenstra, Peer Mascini en Bill van Dijk werken mee aan de theatervoorstelling 'Ik ben Nietzsche' over Friedrich Nietzsche en zijn zuster Elisabeth. Dat maakte Bos Theaterproducties donderdag bekend. De acteurs kruipen allen in de huid van de negentiende-eeuwse filosoof. Het stuk, over Friedrich Nietzsche en zijn zus Elisabeth, is een 'reading', waarin lezen wordt gecombineerd met spelen.

Torenstra, Mascini en Van Dijk zijn niet de enigen die de leesplekken in de voorstelling invullen. Ook Cox Habbema, Gerardjan Rijnders, Saskia Rinsma, Titus Muizelaar en Arnoud Bos kunnen deze innemen.

De voorstelling vertelt het verhaal van Elisabeth, die na de dood van haar broer met de nazi's sympathiseerde. Ze verdraaide Nietzsche's theorieën tot antisemitische propaganda die ze toespeelde aan de nazi's. Volgens schrijvers Kiek Houthuijsen en Ton Vorstenbosch is het stuk scherp en puntig, maar wordt het op een luchtige manier verteld en gebracht met veel hilarische momenten.

Het toneelstuk is het eerste deel van de 'Trilogie van de Waan'. Dit zijn drie nieuwe Nederlandse toneelstukken over drie vrouwen en hun verdwaasde geloof in het nazisme. Met de drie stukken willen de schrijvers op een toegankelijke wijze het gevaar laten zien van antisemitisme, racisme en discriminatie en het gebrek aan authentiek denken.

De reading werd twee jaar geleden, met andere acteurs, voor het eerst opgevoerd in diverse theaters in Nederland. De huidige voorstelling is vanaf 1 april te zien in verschillende theaters door heel Nederland.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen