Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Adoptieverzoek Madonna afgewezen

Shownieuws

Madonna heeft geen toestemming gekregen om een meisje uit Malawi te adopteren. Van adoptieouders wordt verlangd dat ze 18 tot 24 maanden in het land wonen.

Madonna's verzoek om een tweede kind uit Malawi te adopteren is vrijdag afgewezen. Het voldoet niet aan een bepaling die verlangt dat adoptieouders minstens achttien maanden in het Afrikaanse land wonen. Dat hebben een rechter die de beslissing heeft ingezien en een advocaat die aanwezig was toen die werd uitgesproken gezegd. Beiden bedongen anonimiteit.

De Amerikaanse zangeres had een verzoek ingediend om het 4-jarige meisje Chifundo James te adopteren. In 2006 adopteerde ze al haar zoontje David, nu 3, uit Malawi. Bij de adoptie van David kregen Madonna en haar man Guy Ritchie, van wie ze inmiddels is gescheiden, toestemming om het kind mee te nemen naar hun woonplaats Londen om daar de verplichte achttien maanden af te wachten voordat de adoptie definitief werd.

Tijdens die periode van achttien maanden stonden David en zijn adoptieouders onder toezicht van een Malawische adoptieambtenaar, die het gezin meerdere malen bezocht. De adoptie van David werd uiteindelijk vorig jaar mei goedgekeurd.

Waarom ditmaal is bepaald dat Madonna wel moet voldoen aan de standaardeisen rondom een adoptie, is onbekend. De rechter die vrijdag de uitspraak deed, is een andere rechter dan bij de adoptiezaak van David. De 50-jarige artieste kan in hoger beroep gaan tegen de beslissing. Of ze dat ook gaat doen, is niet bekend.

De beslissing van de rechter wordt toegejuicht door critici die Madonna hadden opgeroepen de adoptie van Chifundo James niet door te zetten. Kinderen zouden volgens de criticasters, die destijds ook kritiek hadden op de adoptie van David, het beste kunnen worden opgevoed door familieleden.

Chifundo, wier moeder vlak na haar geboorte overleed, heeft nog wel een vader. Het meisje zou na de dood van haar moeder tijdelijk zijn opgevangen door haar oma en een oom, maar uiteindelijk in een weeshuis zijn beland. Volgens rechtbankdocumenten claimt Madonna dat de oma van het meisje niet in staat is voor haar te zorgen. De redenen hiervoor werden niet gegeven. Over de vader van het kind wordt in de documenten niet gerept.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen