Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Natasha Richardson geëerd op Broadway

Shownieuws

Verschillende acteurs en regisseurs hebben donderdagavond de overleden actrice Natasha Richardson geëerd op Broadway. Ook haar man Liam Neeson was aanwezig.

(Novum/AP) - Verschillende acteurs en regisseurs hebben donderdagavond de woensdag overleden actrice Natasha Richardson geëerd op Broadway. Alle theaters doofden om 20.00 uur, het traditionele aanvangstijdstip van de avondvoorstellingen, de lichten.

Ook de man van Richardson, acteur Liam Neeson, was op Broadway om het eerbetoon te aanschouwen en condoleances in ontvangst te nemen. Hij werd bijgestaan door de moeder van Richardson, actrice Vanessa Redgrave, en haar andere acterende dochter Joely Richardson. Verder waren onder anderen Ralph Fiennes, Matthew Broderick en zijn vrouw Sarah Jessica Parker aanwezig. Woensdag en donderdag lieten talloze voormalige collega's van Richardson zich al in lovende bewoordingen over haar uit.

De 45-jarige Britse actrice overleed woensdag in een ziekenhuis in Manhattan na een skiongeluk op een piste voor beginners bij het skioord Mont Tremblant in Quebec. Lijkschouwing wees uit dat een door een val op het hoofd veroorzaakt epiduraal hematoom, een bloeding tussen schedel en hersenvlies, de doodsoorzaak was. Een epiduraal hematoom is vaak het gevolg van een schedelfractuur.

Het ongeluk van Richardson heeft de discussie aangezwengeld over het gebruik van een helm door skiërs. Ook zijn vragen gerezen over het aanvankelijke heenzenden van een team ambulancebroeders na het ongeluk.

De details over de val van Richardson zijn niet bekend, maar ambulancemedewerkers die meteen uit voorzorg werden opgeroepen werden weer weggestuurd zonder haar te hebben gezien. Kennelijk gebeurde dat op initiatief van Richardson zelf, die zei nergens last van te hebben.

Teruggekeerd in haar hotel begon ze zich echter beroerd te voelen en werd opnieuw een ambulance gebeld. Die bracht haar met spoed naar een ziekenhuis in Montreal, vanwaar ze later werd overgevlogen naar New York. Daar overleed zij woensdag, omringd door familieleden.

Volgens artsen beleven mensen die hersenletsel oplopen soms een heldere periode die wel een uur kan duren en waarin ze zich prima voelen. Intussen is er echter wel een bloeding of zwelling van de hersenen aan de gang. Als het probleem op tijd wordt onderkend kan een spoedoperatie worden uitgevoerd en is er een goede kans op overleving.

De actrice, die zowel in toneelstukken als in films speelde en in 1998 een Tony Award won voor haar rol in 'Cabaret', laat behalve Neeson ook twee zoons van 12 en 13 jaar achter.

Waar en wanneer de uitvaart plaatsvindt is nog niets bekend, zei een woordvoerder van de familie. Mensen die bloemen willen sturen, werden opgeroepen in plaats daarvan een donatie te doen aan de stichting Amfar, voor onderzoek naar aids. De vader van Richardson, regisseur Tony Richardson, overleed in 1991 aan de ziekte. Sindsdien had zijn dochter zich ingezet voor de stichting.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen