Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gelukkige Toppers met 'Shine' naar Moskou

Shownieuws

De Toppers vertegenwoordigen Nederland in mei op het Eurovisie Songfestival in Moskou met het nummer 'Shine'. Dat is de uitkomst van het Nationale Songfestival.

René Froger, Jeroen van der Boom en Gordon vertegenwoordigen Nederland op het Eurovisie Songfestival met het nummer 'Shine'. Dat is de uitkomst van het Nationale Songfestival, waarin zondag het liedje werd gekozen waarmee de Toppers in mei naar Moskou afreizen. De artiesten zijn tevreden met de uitkomst. "De laatste dagen waren 'Shine' en 'Angel of the night' onze favorieten. Met beide liedjes waren we heel gelukkig geweest", vertelde Gordon.

De Toppers zongen zondagavond zes liedjes die zij zelf hadden gekozen uit 365 inzendingen. Het winnende liedje werd gekozen door het publiek en een vakjury, bestaande uit onder anderen Tatjana Simic, Daniël Dekker en tekstschrijver Emile Hartkamp. Bij de jury was het nummer 'Angel of the night' favoriet. Het publiek, dat tweederde van het eindresultaat bepaalde, koos echter met 48 procent van de stemmen voor 'Shine', waardoor dit nummer als winnaar uit de bus kwam. Het is geschreven door Gordon.

De jury, aanwezige journalisten, vips en kenners gaven zondag aan niet overtuigd te zijn van de kwaliteit van de songs. Ook oud-deelneemster aan het Eurovisie Songfestival Heddy Lester, die in 1977 meedeed met het nummer 'Mallemolen', was niet onder de indruk van de nummers. "Ik weet geen enkel liedje meer mee te zingen en dat moet wel natuurlijk, want dat maakt een Songfestivalliedje", verklaarde ze na afloop.

Vrijdag werd bekend dat de Toppers via een loting in de tweede halve finale van het Songfestival zijn geplaatst. Dit betekent dat zij 'Shine' op 14 mei ten gehore moeten brengen, in een directe strijd met landen als Servië, Griekenland en Ierland. Als ze bij de beste tien van de negentien eindigen gaan de mannen door naar de finale op 16 mei. Op 12 mei wordt er ook al een halve finale gehouden, met landen als Israël, België en Zweden.

De NOS zendt het Eurovisie Songfestival dit jaar voor de laatste keer uit. De Tros neemt het vanaf volgend jaar over. De Tros volgt de Toppers dit jaar in hun weg naar het Songfestival acht weken lang voor een docusoap op Nederland 1, die vanaf 19 maart iedere donderdagavond te zien is.

De liveshow van het Nationale Songfestival, die ook door de Tros werd uitgezonden, trok zondag ruim 1,8 miljoen kijkers.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen