Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Sean Penn op de bres voor Harvey Milk Day

Shownieuws

Sean Penn wil de Amerikaanse staat Californië ertoe bewegen de verjaardag van Harvey Milk officieel te erkennen als herdenkingsdag. Penn speelde Milk in 'Milk'.

Sean Penn wil de Amerikaanse staat Californië ertoe bewegen de geboortedag van Harvey Milk officieel te erkennen als herdenkingsdag. Hiertoe komt dinsdag opnieuw een wetsvoorstel aan de orde.

Harvey Milk is de in 1978 vermoorde homoseksuele politicus die door Penn werd vertolkt in de film 'Milk'. De rol leverde Penn diverse prijzen op, waaronder de Oscar voor beste acteur.

Milk was een lokale politicus uit San Francisco, die in 1978 samen met burgemeester George Moscone werd doodgeschoten door Dan White, een gefrustreerde oud-collega die zijn baan terug wilde. Milk was de eerste openlijk homoseksuele politicus in de VS.

Een Democratisch lid van de senaat van Californië wil dinsdag een eerder wetsvoorstel om Milks verjaardag, 22 mei, tot Harvey Milk Day te maken opnieuw indienen. Daarin wordt hij gesteund door Penn.

De Republikeinse gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger sprak vorig jaar zijn veto uit over het wetsvoorstel, na een verzoek daartoe van conservatieve lobbygroepen. Schwarzenegger zei dat Milk in San Francisco moet worden geëerd, maar niet in heel de staat Californië, aangezien hij alleen politiek bedreef in San Francisco.

Maar volgens senator Mark Leno betekent de Oscar die Penn kreeg voor zijn rol dat Milk niet alleen voor San Francisco van belang was.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen