Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nepbod op Chinese beelden Yves Saint Laurent

Shownieuws

Een man beweert dat zijn bod op twee Chinese beelden uit de kunstcollectie van Yves Saint Laurent nep was. Hij wilde protest aantekenen tegen de verkoop.

(Novum/AP) - Een man die beweert de hoogste bieder te zijn op twee omstreden Chinese beelden uit de geveilde kunstcollectie van Yves Saint Laurent zegt dat zijn bod nep was. De Chinese kunsthandelaar Cai Mingchao wilde met de actie protest aantekenen tegen de verkoop van de beelden.

China ziet de achttiende-eeuwse beelden als gestolen erfgoed en wil ze terug. Ze werden anderhalve eeuw geleden meegenomen uit het Chinese keizerlijk zomerpaleis tijdens een plundering door Britse en Franse soldaten. De Chinese regering tekende vooraf bezwaar aan tegen de veiling in Parijs.

Een Franse rechter gaf echter toestemming om de veiling door te laten gaan, waarop de beelden, de kop van een rat en van een konijn, voor bij elkaar 28 miljoen euro onder de hamer gingen. Dit tot woede van onder veel anderen de acteur Jackie Chan, die zei dat de harten van 1,3 miljard Chinezen waren gebroken.

Veilinghuis Christie's wilde niet bevestigen dat Cai de telefonische bieder is die het hoogste bod op de beelden uitbracht. Een woordvoerder wilde alleen kwijt dat het veilinghuis normaliter met de koper en de verkoper om de tafel gaat zitten als de bieder niet kan of wil betalen. Details over eventuele verdere stappen zijn niet gegeven.

Bij de veiling van de kunstcollectie van Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé gingen vorige week in Parijs 733 kunstobjecten onder de hamer. De drie dagen durende veiling bracht in totaal 373 miljoen euro op.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen