Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jackie Chan boos vanwege veiling Chinese beelden

Shownieuws

Jackie Chan is boos na de veiling van twee bronzen Chinese beelden, die deel waren van de kunstcollectie van Yves Saint Laurent. Ze zouden in China thuishoren.

(Novum/AP) - Jackie Chan is boos vanwege de veiling van twee bronzen Chinese beelden in Parijs, die deel uitmaakten van de kunstcollectie van de overleden modeontwerper Yves Saint Laurent. De actieheld uit Hongkong vindt dat de beelden in China thuishoren.

De Chinese regering beschouwt de achttiende-eeuwse beelden, de kop van een rat en van een konijn, als gestolen erfgoed en tekende bezwaar aan tegen de veiling door Christie's. De rechter gaf maandag echter toestemming, waarna ze samen voor 28 miljoen euro werden verkocht aan een telefonische bieder.

Chan hekelt de gang van zaken. "Hiermee zijn de harten van 1,3 miljard Chinezen gebroken. Nationaal erfgoed zoals dit hoort thuis in het land van herkomst", zei hij in een Chinese krant. De 54-jarige acteur stelde verder dat hij overwogen heeft de beelden zelf te kopen om ze aan China terug te geven. Hij vond ze echter te duur.

De twee beelden werden anderhalve eeuw geleden meegenomen uit het keizerlijk zomerpaleis buiten Beijing, toen dat werd geplunderd door Britse en Franse soldaten aan het einde van de Tweede Opiumoorlog.

De veiling van de kunstcollectie van Yves Saint Laurent bracht in totaal ruim 373 miljoen euro op.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen