Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kritiek over belastingverhuizing raakte Bono

Shownieuws

Bono was gekrenkt door de kritiek die U2 kreeg toen de administratie naar Nederland werd verhuisd. Dat gebeurde vanwege het betere belastingklimaat.

U2-voorman Bono was gekrenkt door de kritiek die hij en zijn medebandleden te verduren kregen toen ze een deel van hun zaken naar Nederland verhuisden vanwege het gunstiger belastingklimaat voor artiesten. Dat zegt de zanger in het entertainmentblad The Ticket, een uitgave van The Irish Times.

De Ierse band verhuisde zijn administratie naar Nederland nadat de Ierse regering in 2006 kwam met een bovengrens van 250 duizend euro voor het belastingvrije inkomen voor artiesten uit dat land. Sommige politici en actiegroepen konden de administratieve verhuizing van U2 niet rijmen met Bono's werk als activist tegen armoede en aids. Dit zat Bono dwars. "We betalen als band vele miljoenen aan belasting", benadrukt hij.

De zanger bespeurt daarnaast enige hypocrisie in zijn thuisland. De Ierse economie maakte namelijk sinds de jaren negentig een grote bloei door vanwege het door de regering bedachte gunstige investeringsklimaat voor buitenlandse bedrijven. Hij snapt dan ook niet dat Ierse bedrijven die zelf de grens over gaan op zoek naar betere belastingvoorwaarden op kritiek stuiten.

Behalve U2, waarvan vrijdag het nieuwe album 'No line on the horizon' verschijnt, staan de Rolling Stones officieel in Nederland geregistreerd vanwege het betere belastingklimaat voor artiesten. De Engelse rockers kwamen al in 1971 met hun bedrijf naar Nederland.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen