Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Van Royen: talent alleen baat aspirant-auteur niet

Shownieuws

Heleen van Royen reikte donderdag de Nieuwe Schrijversprijs uit. De prijs, bedoeld voor aspirant-auteurs, betekent volgens haar niet automatisch een doorbraak.

Heleen van Royen, die donderdag als juryvoorzitter de Nieuwe Schrijversprijs uitreikte, weet niet of de beginnende schrijvers die ze beoordeelde daadwerkelijk doorbreken. Volgens de romanschrijfster is het voor aspirant-auteurs namelijk niet alleen belangrijk dat zij over talent, een vlotte pen en een eigen schrijfstijl beschikken. "Ook moet je omringd zijn met de juiste mensen."

Wel ziet de 41-jarige schrijfster de prijs, die werd gewonnen door Pepijn Bierenbroodspot, als een unieke gelegenheid om beginnende schrijvers onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Want het door Bierenbroodspot geschreven boek 'Femplex' wordt, net als zijn eerstvolgende manuscript, gepubliceerd door uitgeverij Free Musketeers.

Haar eigen doorbraak schrijft Van Royen voor een groot deel toe aan voormalig Vassalucci-uitgever Oscar van Gelderen. "Toen ik het concept van mijn eerste roman 'De gelukkige huisvrouw' opstuurde, was hij meteen enthousiast." De carrière van de romancière kwam hierdoor in een stroomversnelling. "Nog voordat mijn boek in Nederland uitkwam, werd het verhaal al vertaald in het Duits, en in Duitsland sloeg het enorm aan", vertelt Van Royen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen