Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Amerikaanse musici eisen geld van radiostations

Shownieuws

Dionne Warwick, Will.i.am en andere muzikanten hebben dinsdag in Washington hun ongenoegen geuit over de radiostations. Ze willen geld zien van de radiozenders.

(Novum/AP) - Dionne Warwick, Will.i.am, Sheryl Crow en andere muzikanten hebben dinsdag tijdens een persconferentie in Washington hun ongenoegen geuit over de radiostations. De artiesten hebben er schoon genoeg van dat radiozenders musici niet betalen voor het draaien van hun muziek.

De artiesten willen de regering ertoe aansporen met een wet in te stemmen, die radiostations ertoe dwingt muzikanten te betalen. Er circuleren al wetsvoorstellen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De stations keren nu alleen royalties uit aan de tekstschrijvers van de liedjes. Overigens krijgen musici wel vergoedingen voor radio-uitzendingen via internet en satelliet.

Warwick, die naar eigen zeggen 48 jaar lang geen vergoeding ontving, vindt dat het nu tijd wordt dat ze betaald krijgt. Ook jazzmuzikant Herbie Hancock, die eveneens deelnam aan de demonstratie, vindt het niet meer dan logisch dat radiozenders artiesten betalen voor hun nummers. "Mensen hebben het recht betaald te krijgen wanneer anderen van hun eigendom gebruikmaken."

De National Association of Broadcasters (NAB), die opkomt voor de belangen van Amerikaanse media, is bang dat door de voorgestelde wet duizenden banen verdwijnen. Bovendien meent de organisatie dat radiostations de verkoop van muziek en concertkaarten juist versterken.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen