Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Recordbedragen voor kunst Yves Saint Laurent

Shownieuws

De eerste dag van de veiling van de kunstcollectie van Yves Saint Laurent heeft recordprijzen opgeleverd. Een werk van Matisse bracht 32,1 miljoen euro op.

(Novum/AP) - De veiling van de kunstcollectie van de overleden modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé heeft recordbedragen opgeleverd. De collectie ging maandagavond onder de hamer in tentoonstellingshal Grand Palais in Parijs. Dinsdag en woensdag worden er ook nog stukken geveild.

Een schilderij van Henri Matisse bracht 32,1 miljoen euro op, het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van de Franse meester werd neergeteld op een veiling. Een werk van Piet Mondriaan ging onder de hamer voor twintig miljoen euro, een houten sculptuur van Constatin Brancusi bracht 26 miljoen op. In totaal werd er maandag voor 206 miljoen euro aan kunst geveild.

De grote verrassing van de eerste veilingavond was dat het beoogde topstuk, een werk van Picasso, niet werd verkocht. Er werd niet meer geboden dan de minimumprijs, die was vastgesteld op 25 miljoen euro. Bergé was daar niet rouwig om. "Ik ben heel blij dat ik dit schilderij kan houden."

De beslissing om de collectie te veilen, komt van Bergé. De opbrengst komt volledig ten goede aan een nieuwe stichting die zich inzet voor medisch onderzoek naar aids en de strijd tegen de ziekte. Yves Saint Laurent overleed in juni op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van hersenkanker.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen