Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Aziatische films domineren IFFR

Shownieuws

Op het filmfestival van Rotterdam zijn het Aziatische films die domineren. Van de veertien films die meedingen naar de Tiger Awards komen er vijf uit Azië.

Op de 38e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR), die woensdag van start gaat, zijn het Aziatische films die de competitie domineren. Van de veertien films die meedingen naar de VPRO Tiger Awards komen er vijf uit Azië. Onder meer 'Blind pig who wants to fly' (Indonesië), 'Dark harbour' (Japan) en 'Floating in memory' (China) maken kans op een van de drie prijzen.

Ook films uit onder meer Canada, Iran, de Verenigde Staten en Frankrijk zijn geselecteerd voor de competitie. Er zijn geen Nederlandse speelfilms die kans maken op een VPRO Tiger Award. Onder de 27 producties die meedoen aan de Tiger Awards Competitie voor korte films zijn wel twee Nederlandse films: '#37' en 'Oracle'. Op 30 januari wordt bekendgemaakt welke lange en korte films in de prijzen vallen.

Buiten de competitie om worden op verschillende locaties in Rotterdam nog eens tientallen internationale films vertoond. Zo beleeft de Britse film 'Slumdog millionaire', de grote winnaar van de Golden Globes, zijn Nederlandse première op het festival. Ook de veelbesproken Italiaanse maffiafilm 'Gomorra' is op het IFFR te zien.

De Nederlandse filmmaker Nanouk Leopold is gevraagd om speciaal voor het festival een film te maken die wordt geprojecteerd op de gevel van een groot gebouw in Rotterdam. Ook de Canadese regisseur Guy Maddin en de Mexicaanse filmmaker Carlos Reygadas hebben een film gemaakt die in de openlucht te zien zal zijn. De drie films gaan op de openingsavond van het IFFR in première.

Vorig jaar kwamen twee van de drie VPRO Tiger Awards toe aan Aziatische films. Toen werden 'Wonderful town' (Thailand), 'Flower in the pocket' (Maleisië) en 'Go with peace Jamil' (Denemarken) uitgeroepen tot de beste speelfilms van het IFFR.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen