Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Placido Domingo wint eerste Birgit Nilsson Prijs

Shownieuws

Placido Domingo is de eerste winnaar van de Birgit Nilsson Prijs. Dat is een nieuwe onderscheiding voor uitzonderlijke bijdragen aan de wereld van de opera.

Placido Domingo is de eerste winnaar van de Birgit Nilsson Prijs, een nieuwe onderscheiding voor uitzonderlijke bijdragen aan de wereld van de opera. Dat is vrijdag bekendgemaakt door de stichting achter de prijs, die in het leven werd geroepen door de Zweedse operazangeres Birgit Nilsson.

Nilsson, die wordt beschouwd als een van de grootste Wagneriaanse sopranen, overleed in 2005 op 87-jarige leeftijd. Zij heeft Domingo zelf nog aangewezen als de eerste winnaar, in een verzegelde envelop die volgens de stichting pas vrijdag werd geopend. Aan de prijs, volgens de Birgit Nilsson Stichting de grootste prijs in de klassieke muziek, is een bedrag van een miljoen Amerikaanse dollar verbonden.

De 68-jarige Domingo staat al veertig jaar op de planken. De Spaanse tenor speelde 130 verschillende rollen en trad meermaals samen op met Nilsson. Hij werd in de jaren negentig ook buiten de operawereld bekend als lid van de Drie Tenoren, die hij vormde samen met José Carreras en wijlen Luciano Pavarotti.

Een ceremonie rond de Birgit Nilsson Prijs staat later dit jaar gepland in Stockholm. De prijs wordt twee- of driejaarlijks uitgereikt. Winnaars worden bepaald door het bestuur van de Birgit Nilsson Stichting, die daarin wordt bijgestaan door een jury bestaande uit een aantal vooraanstaande personen in de klassieke muziek.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen