Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Regisseur Roman Polanski wil niet terug naar de VS

Shownieuws

Roman Polanski is niet van plan om ooit nog terug te keren naar de VS. Hij probeert een aanklacht wegens seks met een minderjarige te laten seponeren.

(Novum/AP) - Roman Polanski is niet van plan om ooit nog terug te keren naar de Verenigde Staten. Dat stelt de advocaat van de regisseur, die momenteel probeert een aanklacht wegens seks met een minderjarige te laten seponeren. Polanski bekende ruim dertig jaar geleden schuld en ontvluchtte het land voordat de rechter een vonnis kon vellen.

De 75-jarige filmmaker, die eind jaren zeventig zijn toevlucht zocht in Frankrijk, zoekt niets dan gerechtigheid, zo stelt zijn advocaat. Polanski, bekend van klassiekers als 'Rosemary's baby' en 'Chinatown', meent dat hij het slachtoffer is geworden van ernstige gerechtelijke fouten.

De regisseur heeft nog weinig succes geboekt. Een Amerikaanse rechter heeft eind vorige week het verzoek van Polanski om de zaak te seponeren afgewezen. De openbaar aanklager eist dat hij in levenden lijve in de rechtszaal moet verschijnen. Polanski stelt echter dat hij met een terugkeer naar de Verenigde Staten het risico loopt in de boeien te worden geslagen, aangezien het arrestatiebevel dat in 1977 tegen hem werd uitgevaardigd nog steeds van kracht is.

Polanski voelt zich in zijn zaak gesteund door de documentaire 'Roman Polanski: wanted and desired', die in juni op de Amerikaanse televisie te zien was. In de film van Marina Zenovich wordt onder meer de inmiddels overleden rechter in de zaak afgeschilderd als een man die verzot was op publiciteit.

Het vermeende slachtoffer in de zaak, de destijds 13-jarige Samantha Geimer, heeft al meermaals aangegeven dat ze haar aanklacht wil intrekken. De inmiddels 45-jarige vrouw zegt dat ze opnieuw tot slachtoffer wordt gebombardeerd door de openbaar aanklager doordat 'akelige details' over het misbruik weer openbaar worden gemaakt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen