Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Prins Harry betreurt racistische opmerking

Shownieuws

Prins Harry heeft excuses aangeboden voor een racistische opmerking. Op een video, die zaterdag uitlekte, is te zien hoe hij een collega-soldaat uitscheldt.

(Novum/AP) - Prins Harry heeft zich verontschuldigd voor een racistische opmerking. De Britse krant News of the World plaatste een video op zijn site waarop is te zien hoe prins Harry beledigende woorden gebruikt om een collega-soldaat van Pakistaanse komaf aan te spreken.

Het filmpje werd drie jaar geleden opgenomen op Cyprus, waar Harry en zijn collega's op trainingskamp waren. In de video, die door zijn collega's werd geschoten, noemt hij een collega van Pakistaanse komaf 'onze kleine Paki-vriend'. Daarnaast omschrijft hij tijdens een oefening een collega die een doek om zijn hoofd draagt als 'voddenhoofd', een scheldwoord voor Arabieren.

Een woordvoerder van de jongste zoon van prins Charles en de overleden prinses Diana sprak zaterdag namens de prins een excuus uit voor de opmerking tegen zijn Pakistaanse collega. "Prins Harry begrijpt volkomen hoe beledigend deze opmerking kan zijn en heeft er ontzettend veel spijt van", laat Patrick Harrison weten. "Dit was echter drie jaar geleden en prins Harry gebruikte de term zonder kwade bedoelingen en als koosnaam voor een zeer populair lid van zijn peloton. Prins Harry heeft op geen enkele manier de bedoeling gehad hem te beledigen."

De andere beledigende opmerkingen zouden zijn gemaakt met een verwijzing naar leden van de Taliban of Irakese opstandelingen, zo laat de woordvoerder weten. Het Britse ministerie van Defensie neemt geen genoegen met die uitleg. "Het leger neemt alle beweringen over onaanvaardbaar gedrag zeer serieus en stelt een onderzoek in", stelt het ministerie in een verklaring.

Het is niet de eerste keer dat prins Harry in opspraak raakt. Vier jaar geleden moest hij publiekelijk zijn verontschuldigingen aanbieden nadat een krant een foto van hem plaatste waarop de prins zich op een verkleedfeestje had uitgedost als nazi.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen