Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Misbruikzaak Roman Polanski niet verworpen

Shownieuws

Het verzoek van regisseur Roman Polanski om een dertig jaar oude misbruikzaak tegen hem te seponeren, is afgewezen. Dat bepaalde een rechter vrijdag.

(Novum/AP) - Een Amerikaanse rechter heeft vrijdag het verzoek van Roman Polanski om een strafzaak tegen hem te seponeren, afgewezen. De 75-jarige regisseur, die ruim dertig jaar geleden toegaf seks te hebben gehad met een minderjarig meisje, had verzocht de aanklacht tegen hem te laten vallen wegens gerechtelijke fouten.

De regisseur van films als 'The Pianist' en 'Rosemary's baby' woont al 31 jaar in Frankrijk. De van oorsprong Poolse filmmaker ontvluchtte de Verenigde Staten nadat hij in 1978 had bekend seks te hebben gehad met een 13-jarig meisje dat hij had ingehuurd voor een fotoshoot. Door de bekentenis zou hij twee tot drie jaar in de cel kunnen belanden. Voordat de rechter uitspraak kon doen in de misbruikzaak, verliet Polanski het land.

Na het vertrek van Polanski vaardigde de rechter een arrestatiebevel uit dat tot op de dag van vandaag van kracht is. De vrouw met wie de regisseur seks zou hebben gehad, heeft inmiddels aangegeven dat ze haar aanklacht wil intrekken. Ook vindt ze dat de filmmaker de kans moet krijgen terug te keren naar de Verenigde Staten.

Het verzoek tot verwerping van de rechtszaak volgde op de documentaire 'Roman Polanski: wanted and desired' van Marina Zenovich, die in juni op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden. In de film stelt de aanklager die hem destijds vervolgde dat hij de keuze van Polanski om het land te ontvluchten begrijpt. De inmiddels overleden rechter in de zaak wordt in de documentaire verder neergezet als een man die erg op publiciteit gesteld was.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen