Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Mamma mia!' best bezochte film van 2008

Shownieuws

'Mamma mia!' is de best bezochte film van 2008. De musicalfilm wist bijna 985 duizend bezoekers naar de bioscoop te trekken en zette 6,6 miljoen euro om.

'Mamma mia!' is de best bezochte bioscoopfilm van 2008 in Nederland. De musicalfilm wist bijna 985 duizend bezoekers naar de bioscoop te trekken en zette 6,6 miljoen euro om. Dat is dinsdagmiddag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van bioscoopexploitanten, producenten en distributeurs in Amsterdam. In 2007 was 'Harry Potter and the order of the phoenix' de best bezochte film.

James Bond heeft het meeste opgebracht. Met 'Quantum of solace' werd aan de bioscoopkassa's 6,65 miljoen euro omgezet. Ruim 853 duizend filmliefhebbers bezochten de 22e Bondfilm, met Daniel Craig in de hoofdrol.

Aan het feit dat 'Quantum of solace' een hogere omzet heeft dan 'Mamma mia!' liggen twee oorzaken ten grondslag, zo vertelt Wilco Wolfers, de voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie. "Van 'Mamma mia!' hebben afgelopen zomer veel matineevoorstellingen gedraaid", vertelt Wolfers. "Die kaartjes zijn goedkoper dan reguliere kaarten. Daarnaast heeft 'Mamma mia!' geprofiteerd van de bioscoopactie van Albert Heijn. Hierdoor is het bezoekersaantal hoger, maar de omzet lager uitgevallen dan die van 'Quantum of solace."

Het bioscoopbezoek is vorig jaar gestegen met 1,7 procent. In totaal namen ruim 23,4 miljoen mensen plaats voor het witte doek. Met 164,6 miljoen euro is de omzet met 3,11 procent gestegen. In 2007 kwamen ruim 22 miljoen bezoekers naar de bioscopen, die zorgden voor een omzet van bijna 154 miljoen euro.

De Nederlandse film deed het vorig jaar zeer goed. Nederlandse films waren goed voor een marktaandeel van 17,6 procent, het hoogste van het afgelopen decennium. In totaal gingen dertig Nederlandse speelfilms in première.

De kinderfilms 'Anubis en het pad der zeven zonden' en 'Oorlogswinter' waren de best bezochte Nederlandse films, met respectievelijk 554 duizend en 453 duizend bezoekers. De producties staan op nummer negen en tien in de top tien van best bezochte films, ongeacht het land van herkomst.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen