Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Thijs Römer krijgt veren op zijn regisseurshoed

Shownieuws

Thijs Römer heeft een klinkend debuut als regisseur afgeleverd. Dat is de conclusie van de mensen die met hem samenwerkten aan de film 'Het wapen van Geldrop'.

Thijs Römer heeft een klinkend debuut als regisseur afgeleverd. Tenminste, dat is de conclusie van degenen die met hem samenwerkten aan de film 'Het wapen van Geldrop'. "Ik kon heel goed met hem werken. Je had helemaal niet het gevoel dat hij debuteerde", vindt Huub Stapel. "Je had echt het gevoel dat hij precies wist wat hij wilde en hij maakte heel ter zake doende opmerkingen."

De 30-jarige Römer was niet alleen als regisseur betrokken bij het project, hij schreef ook het scenario van de film en speelde een van de hoofdrollen. Producent Gijs van de Westelaken vindt dat hij al die verschillende taken 'briljant gecombineerd' heeft. "In het begin was ik daar wel wat nerveus over, dus ik ben de eerste dag ook meteen naar de set gegaan. Maar het ging zó goed. Ik heb nog nooit zo'n soepele productie gehad eigenlijk. Thijs durft en dat is zijn grote kracht."

Stapel, die voor de film in de huid van zanger Piet Veerman kroop, denkt dat het Römer als regisseur heeft geholpen dat hij van oorsprong acteur is. "Dat is niet onbelangrijk", gelooft hij. "Hij weet precies hoe je tot een rol komt, hoe je je voelt, waar het naartoe moet. Dat is heel duidelijk. Het zit in elke vezel bij hem en dat is heel prettig voor acteurs. Dan heb je een ideale sparringpartner."

Catherine Keijl, die in 'Het wapen van Geldrop' haar speelfilmdebuut maakt als zichzelf, was onder de indruk van de professionaliteit van Römer. "Het was zijn eerste speelfilm, maar hij gedroeg zich echt alsof hij al honderdvijftigduizend films had gemaakt. Heel relaxed en heel natuurlijk. Dat vond ik wel bijzonder", zegt de presentatrice, die zich erg op haar gemak gesteld voelde door Römer. "Hij stimuleerde me enorm en stuurde lieve sms'jes na afloop. Dat vond ik heel oké."

Naast Römer spelen zijn vrouw Katja Schuurman en zijn goede vriendin Tara Elders de belangrijkste rollen in de roadmovie. 'Het wapen van Geldrop' gaat over een suïcidale twintiger, een huismoeder die een klap van de molen heeft gehad en een ontsnapte tbs'er die samen in een auto door Nederland reizen. De film ging zaterdag in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht en is vanaf donderdag in de bioscoop te zien.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen