Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Within Temptation trekt zich van trends niets aan

Shownieuws

Within Temptation heeft geen boodschap aan trends. "We hebben nooit trends gevolgd", stelt Sharon den Adel. "We zijn op een gegeven moment een trend geworden."

Toen Within Temptation in 2002 doorbrak met het nummer 'Ice queen', leek de tijd rijp voor melodische metal en gothic. Nu, zes jaar later, domineert retromuziek van Amy Winehouse en Duffy de hitlijsten. Zangeres Sharon den Adel maakt zich daar niet druk om. "We hebben nooit trends gevolgd", stelt ze. "We zijn op een gegeven moment een trend geworden."

Dat de muziek van Within Temptation niet gedateerd is, blijkt wel uit het feit dat het nieuwe live-album 'Black symphony' binnenkomt op de derde plaats van de albumlijst. Ook de single 'Forgiven', afkomstig van de concertopname, doet het goed. "Ik denk dat er altijd een grote groep mensen is die van uptempo muziek houdt, wat voor label je er ook op plakt", zegt Den Adel. "Dat is altijd onderschat geweest en wordt nog steeds onderschat."

Met een generatie welvarende babyboomers als potentiële klanten hoeft de band zich volgens de zangeres geen zorgen te maken. "Mensen die nu zestig zijn, zijn vroeger opgegroeid met Black Sabbath en Pink Floyd. We hebben het niet alleen over de generatie die naar Jantje Smit luistert." Nederlandstalige metal maken, is dan ook geen optie. "Nee, nee, nee, dat gaat echt tegen ons geloof in", zegt Den Adel lachend.

De 34-jarige artieste ziet 'Black symphony', dat ook op dvd is uitgebracht, als het voorlopige hoogtepunt in het twaalfjarig bestaan van Within Temptation. Tijdens het concert, dat op 7 februari plaatsvond in Ahoy Rotterdam, werd de band instrumentaal ondersteund door het Metropole Orkest en kamerkoor PA'dam. "Alles wat we geleerd en gedaan hebben, zit erin", stelt ze.

De samenwerking met het orkest beviel zo goed, dat de band nu een verdere samenwerking overweegt. "We willen gaan kijken of we 'Black symphony' naar het buitenland kunnen brengen", vertelt Den Adel. Ook het samen opnemen van een nieuw album behoort tot de mogelijkheden.

Die nieuwe plaat moet begin 2010 in de winkel liggen. De band is al begonnen met het schrijven van nieuw materiaal. "Er zijn altijd een paar nummers waar je het hele album omheen weeft en die hebben we nog niet", legt Den Adel uit. "Dat is puur een kwestie van meters maken en dan kijken welke kant we op willen." Qua muziekstijl zal de nieuwe plaat in het verlengde liggen van het vorige album, 'The heart of everything'. "We willen meer stevige rock, sfeervol, maar op een andere manier dan we voorheen hebben gedaan."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen