Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Flodder-acteurs slepen RTL voor de rechter

Shownieuws

Een aantal acteurs uit de tv-serie Flodder hebben een bodemprocedure aangespannen tegen RTL. Zij menen lange tijd geen herhalingsvergoeding te hebben ontvangen.

Een aantal acteurs uit de televisieserie Flodder heeft een bodemprocedure aangespannen tegen RTL Nederland. Nelly Frijda, Stefan de Walle, Lou Landré en de weduwe van Coen van Vrijberghe de Coningh beweren lange tijd geen herhalingsvergoeding te hebben ontvangen. Dat heeft de Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs (Norma), die het viertal juridische bijstand biedt, dinsdag laten weten.

Flodder werd begin jaren negentig geproduceerd door First Floor Features. Het productiebedrijf werd in 2004 failliet verklaard, waarna de herhalingsrechten van de komedieserie bij RTL kwamen te liggen. Norma heeft uitgerekend dat er honderden herhalingen zijn uitgezonden waarvoor de acteurs geen vergoeding hebben ontvangen.

Contractueel hebben de acteurs recht op een bedrag van 680 euro per herhaling, stelt Norma-directeur Wisso Wissing. Om wat voor totaalbedragen het gaat, wil Wissing niet zeggen. "De eis is waarschijnlijk onhaalbaar, zo hoog zijn de bedragen", zegt hij. "Mocht de boedel van First Floor Features niet toereikend zijn, dan eisen we dat RTL alsnog de contractuele verplichtingen nakomt."

Van de vijf hoofdrolspelers uit Flodder stapt alleen Tatjana Simic niet naar de rechter. "Zij heeft destijds een andere afspraak gemaakt", stelt Wissing.

Volgens Wissing wordt al lange tijd via de curator van het faillissement met RTL onderhandeld. Die gesprekken hebben volgens hem geen vruchten afgeworpen. RTL is verbaasd over de dagvaarding. "We hadden afgesproken begin september om de tafel te gaan zitten, zegt een woordvoerder. "Drie maanden lang hebben we echter niets gehoord en nu ligt plotseling deze dagvaarding er." RTL wil vooralsnog niet inhoudelijk reageren op de zaak. Wanneer de eerste rechtszitting plaatsvindt, is nog onbekend.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen