Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kleinkinderen hielpen Mies Bouwman met boek

Shownieuws

Mies Bouwman heeft zich niet te veel moeite hoeven getroosten om een goed verhaal te schrijven voor een reeks sinterklaasboeken. "Ik ben gewoon maar begonnen."

Mies Bouwman heeft zich niet al te veel moeite hoeven getroosten om een goed verhaal te schrijven voor een reeks sinterklaasboeken van supermarktketen C1000. "Ik ben gewoon maar begonnen", vertelde ze tijdens de presentatie van de boekenreeks in een bibliotheek in Amsterdam. "Op een gegeven moment zat ik vast en toen kreeg ik bezoek van twee heel lieve kleinkinderen. Zij gaven mij een por waardoor ik weer een eind verder kon en dat werd uiteindelijk 'Witte Pietje'."

De 79-jarige Bouwman wilde niet te veel kwijt over het verhaal. "Het is natuurlijk geen boek van vijfhonderd pagina`s, dus als ik dat nu ga vertellen, neemt niemand het meer mee. Het is een enig verhaal over Sinterklaas. Hij valt en is radeloos wie hem moet vervangen."

Naast de voormalige presentatrice hebben ook Herman van Veen en Mathilde Stein een boek geschreven voor de actie. Ook Van Veen had vooraf weinig ideeën. "Ik heb niet zo veel fantasie, maar ik kan wel herinneringen in een wat merkwaardige volgorde zetten, waardoor het fantasierijk lijkt." Van Veen vertelt in zijn boek over een jonge Sinterklaas die het erg betreurt dat hij niet goed kan zingen. Dan ontdekt hij dat dit geen toeval is, want hij heeft verdacht veel pepernotenstof in zijn oren.

Stein, die schrijft over een Sinterklaas die wordt afgezet voor een 'heel klein akelig mannetje met drie bodyguards', heeft zich in de stemming 'gebakken'. "Ik heb in maart en april vooral heel veel pepernoten gebakken, want toen moest het boek geschreven worden." De kinderboekenschrijfster vroeg zich af hoe ze een uniek sinterklaasverhaal kon schrijven. "Ik ben gaan denken wat er zou gebeuren als het sinterklaasfeest niet vanuit je hart werd gevierd maar vanuit een bedrijfsmatige opzet."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen