Kies je favoriete radiostation

Dossiers

O.J. Simpson krijgt 33 jaar

Shownieuws

O.J. Simpson is vrijdag tot een gevangenisstraf van 33 jaar veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan wederrechtelijke vrijheidsberoving en beroving.

(Novum/AP) - O.J. Simpson is vrijdag tot een gevangenisstraf van 33 jaar veroordeeld. De gevallen American footballspeler en acteur werd schuldig bevonden aan wederrechtelijke vrijheidsberoving en beroving onder bedreiging met een vuurwapen, na een mislukte poging sportmemorabilia en persoonlijke voorwerpen terug te krijgen van twee handelaren in een hotel in Las Vegas.

Voordat rechter Jackie Glass vrijdag uitspraak deed, stak de 61-jarige Simpson een emotioneel betoog af, waarin hij spijt betuigde en verklaarde van niemand iets te hebben willen stelen. Simpson leek op een gegeven moment zelfs bijna in tranen uit te barsten, maar de rechter liet zich niet van haar stuk brengen. "Het was veel meer dan een stommiteit", zei ze, waarna ze snel de straf uitsprak.

Simpson zei dat hij destijds slechts had geprobeerd memorabilia en andere aandenkens, waaronder de trouwring van zijn eerste vrouw, terug te krijgen. De rechter oordeelde echter dat het om een gewelddadige confrontatie ging, waarbij zeker één pistool werd getrokken. Iemand had kunnen worden gedood, zei ze. Het bewijsmateriaal was daarbij overweldigend; de planning, de confrontatie zelf en de nasleep, alles was opgenomen.

Glass, bekend om haar strenge straffen, legde vervolgens zo'n hoeveelheid opeenvolgende en simultane straffen op dat zelfs veel aanklagers niet direct begrepen wat voor straftijd Simpson nu eigenlijk kreeg. Simpson is uiteindelijk veroordeeld tot 33 jaar, maar maakt kans op voorwaardelijke vrijlating na negen jaar.

Verscheidene malen benadrukte Glass dat haar strafoplegging niet beïnvloed is door de gebeurtenissen uit 1995, toen Simpson werd vrijgesproken van de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown Simpson en haar vriend Ronald Goldman. "Ik ben hier niet om vergeldingsmaatregelen voor een andere zaak te nemen", zei ze.

Nadat een verzoek werd afgewezen om op borgtocht vrijgelaten te worden zolang hij in beroep gaat, werd Simpson direct afgevoerd naar de gevangenis.

Simpsons medeverdachte en voormalige golfmaatje Clarence Stewart werd veroordeeld tot zeker vijftien jaar.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen