Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Roman Polanski wil vrijspraak in misbruikzaak

Shownieuws

Roman Polanski, die dertig jaar geleden toegaf seks te hebben gehad met een 13-jarig meisje, wil dat de zaak wordt verworpen. Hij diende dinsdag een verzoek in.

(Novum/AP) - Roman Polanski, die dertig jaar geleden toegaf seks te hebben gehad met een minderjarig meisje, wil dat de strafzaak tegen hem wordt geseponeerd. Dinsdag diende hij een verzoek in om de aanklacht tegen hem te laten vallen wegens gerechtelijke fouten. Volgens de filmmaker heeft een recente documentaire aangetoond dat destijds onjuist is gehandeld.

De 75-jarige regisseur van films als 'Chinatown' en 'Rosemary's baby' vluchtte in 1978 vanuit de Verenigde Staten naar Frankrijk nadat hij had bekend seks te hebben gehad met een 13-jarig meisje dat hij had ingehuurd voor een fotoshoot. Voordat de rechter uitspraak kon doen, verliet de van oorsprong Poolse Polanski het land. Hij liep het risico voor ruim twee tot drie jaar achter de tralies te verdwijnen.

Naar aanleiding van zijn vertrek vaardigde de rechter een arrestatiebevel uit dat tot op de dag van vandaag van kracht is. De vrouw met wie Polanski seks zou hebben gehad, heeft inmiddels aangegeven dat ze de aanklacht wil intrekken. Ook vindt ze dat de regisseur de kans moet krijgen terug te keren naar de Verenigde Staten. Polanski heeft op professioneel vlak last gehad van zijn zelfverkozen ballingschap. Zo kon hij in 2003 niet de Oscar ophalen die hij won voor de regie van de oorlogsfilm 'The pianist'.

De poging om de aanklacht te verwerpen, volgt op de documentaire 'Roman Polanski: wanted and desired', die in juni op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden en later ook in de bioscoop draaide. In de film stelt de openbare aanklager die Polanski destijds vervolgde dat hij gezien de omstandigheden ook de keuze zou hebben gemaakt om het land te ontvluchten. De documentaire zet bovendien de inmiddels overleden rechter in de zaak neer als een zeer publiciteitsverzotte man. Op 21 januari komt de zaak weer voor de rechter.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen