Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zangeres Miriam Makeba (76) overleden

Shownieuws

De Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba is zondagnacht na afloop van een concert in Italië overleden. Ze was 76. Ze werd getroffen door een hartaanval.

(Novum/AP) - De Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba is zondagnacht na afloop van een concert in Italië overleden. Ze was 76. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA werd Makeba kort na het concert getroffen door een hartaanval. De zangeres nam deel aan een evenement ter ondersteuning van een journalist die wordt bedreigd door de Napolitaanse maffia.

Behalve als zangeres was Makeba, wier bijnaam 'Mama Afrika' luidde, ook bekend door haar strijd tegen de apartheid en voor mensenrechten in het algemeen. In de jaren vijftig ontvluchtte ze het blanke minderheidsbewind in haar vaderland. Ze woonde afwisselend in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Jarenlang werd haar de toegang tot Zuid-Afrika geweigerd. Het was Nelson Mandela die haar in 1990 na de afschaffing van de apartheid terughaalde naar het land.

Twee van Makeba's bekendste nummers zijn de 'Click song' en 'Pata pata'. Ze trad op met onder anderen Dizzy Gillespie en Nina Simone. In 1962 zong ze op het verjaardagsfeestje van de Amerikaanse president John F. Kennedy het nummer 'Wimoweh', dat later in de uitvoering van anderen bekend werd als 'The lion sleeps tonight'.

Makeba's loopbaan als zangeres begon in de jaren vijftig. In 1959 trad ze voor het eerst in het buitenland op, tijdens het filmfestival van Venetië. Daar werd 'Come back Africa' vertoond, een tegen de apartheid gerichte documentaire waarin Makeba voorkomt. Nog in datzelfde jaar haalde Harry Belafonte haar voor een aantal optredens naar de VS. Afgelopen woensdag stond de zangeres nog op het programma van het WorldGranny Festival in Tilburg. Twee dagen later trad ze op in Paradiso.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen