Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Koningin reikt eremedaille uit aan Jirí Kylián

Shownieuws

Koningin Beatrix heeft dinsdag de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap uitgereikt aan Jirí Kylián. Hij was artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater.

Koningin Beatrix heeft dinsdag op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap uitgereikt aan Jirí Kylián. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. De onderscheiding wordt toegekend aan mensen die uitzonderlijke diensten hebben verricht op het terrein van kunst en wetenschap.

De 61-jarige Kilián was van 1975 tot en met 1999 artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater (NDT), dat onder zijn leiding uitgroeide tot een van de bekendste dansgezelschappen ter wereld. In 1999 droeg hij het artistiek leiderschap over, maar hij bleef als huischoreograaf verbonden aan het dansgezelschap.

Het NDT trad met werken van de Tsjechische choreograaf op tijdens de huwelijken van kroonprins Willem-Alexander met Máxima en van prins Friso met Mabel Wisse Smit. Voor het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix maakte Kilián het dansstuk 'Chapeau'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen