Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Bert Haanstraprijs voor Robby Müller

Shownieuws

Cameraman Robby Müller wordt onderscheiden met de Bert Haanstra Oeuvreprijs. De cameraman werkte met onder anderen regisseurs Wim Wenders en Lars Von Trier.

Cameraman Robby Müller wordt onderscheiden met de Bert Haanstra Oeuvreprijs. Dat heeft het Nederlands Fonds voor de Film dinsdag bekendgemaakt. De 68-jarige cameraman, die onder meer werkte met de regisseurs Wim Wenders en Lars Von Trier, ontvangt de prijs begin volgend jaar uit handen van minister van Cultuur Ronald Plasterk.

Het is de vijfde keer dat de Bert Haanstra Oeuvreprijs, waaraan een bedrag van vijftigduizend euro is verbonden, wordt uitgereikt. Müller is de eerste cameraman die de prijs krijgt.

In 1996 werd de eerste editie van de prijs uitgereikt aan naamgever Bert Haanstra. Sindsdien ontvingen regisseurs Fons Rademakers, Johan van der Keuken en Paul Verhoeven de onderscheiding.

Müller wordt door de jury van de prijs geroemd om zijn 'aansprekende oeuvre, waarin een ongeëvenaarde omgang met het licht en de keuze van het beeld opvallen'. De cameraman werkte onder meer mee aan de films 'Breaking the waves' van Lars Von Trier, 'Paris, Texas' van Wim Wenders, '24 hour party people' van Michael Winterbottom en 'Hoogste tijd' van Frans Weisz.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen