Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Korte film 'Raak' maakt kans op European Film Award

Shownieuws

De Nederlandse korte film 'Raak' van regisseur Hanro Smitsman is genomineerd voor de European Film Awards. Die worden op 6 december uitgereikt.

De Nederlandse film 'Raak' van regisseur Hanro Smitsman is genomineerd voor de European Film Awards (EFA) in de categorie korte films. De veertien nominaties werden maandag bekendgemaakt. De prijsuitreiking is op 6 december in Kopenhagen.

In 'Raak' veroorzaakt een jongetje een auto-ongeluk door een steen van een viaduct te gooien. De film, met onder meer Jelka van Houten in de hoofdrol, duurt negen minuten. Hierin wordt duidelijk wat wat de jongen tot deze daad bracht.

Op veertien Europese filmfestivals werd gedurende het hele jaar de Prix UIP uitgereikt. De door de European Film Academy in het leven geroepen prijs wordt tijdens de filmfestivals uitgereikt aan de beste korte film. Alle winnaars van de prijs worden automatisch genomineerd voor de EFA in de categorie korte film.

'Raak' won in oktober de Prix UIP op het Internationale Filmfestival van Vlaanderen in Gent. Dit weekeinde is de laatste nominatie bekendgemaakt op het filmfestival in het Griekse Drama, reden waarom nu de complete lijst met de veertien genomineerden naar buiten is gebracht.

De winnaar van de European Film Awards wordt door achttienhonderd leden van de European Film Academy uitgekozen. De nominaties voor de beste film van het jaar worden 8 november bekendgemaakt op het Sevilla European Film Festival in Spanje. De Nederlandse film 'Duska', geproduceerd door Eyeworks, is een van de kanshebbers.

De awardshow is door de European Film Academy in het leven geroepen om jaarlijks de beste Europese films, producenten en acteurs te eren. Het prijzenfestijn kent tien categorieën waarvan de belangrijkste 'Film van het jaar is'. De awarduitreiking wordt ook wel als de Europese variant van de 'Oscars' gezien.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen