Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Fotograaf William Claxton (80) overleden

Shownieuws

De Amerikaanse fotograaf William Claxton is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden. Hij werd aan het begin van de jaren vijftig bekend als jazzfotograaf.

(Novum/AP) - De Amerikaanse fotograaf William Claxton is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden. Hij werd aan het begin van de jaren vijftig bekend als jazzfotograaf. Aan het begin van zijn carrière volgde Claxton vooral de jonge Chet Baker, maar ook saxofonist Gerry Mulligan en acteur Steve McQueen werden door hem gefotografeerd toen ze nog nauwelijks bekend waren. Later vereeuwigde hij onder anderen Bob Dylan en Joni Mitchell. Zijn foto's werden gebruikt voor talloze platenhoezen.

In de jaren zestig had Claxton ook succes als modefotograaf en de door hem geregisseerde film 'Basic black' wordt tegenwoordig beschouwd als de eerste modevideo. De film is opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art in New York.

Claxton bracht dertien boeken uit en exposeerde over de hele wereld. In Duitsland verscheen in 2001 een documentaire over de fotograaf: 'Jazz Seen: The life and times of William Claxton'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen