Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jonge winnaar Gouden Kalf gaat eerst naar school

Shownieuws

Hij is pas 19 jaar, maar Robert de Hoog was vrijdagavond de grote ster van het Gala van de Nederlandse Film. Hij won een Gouden Kalf voor zijn rol in 'Skin'.

Hij is pas 19 jaar, maar Robert de Hoog was vrijdagavond de grote ster van het Gala van de Nederlandse Film in de Stadsschouwburg Utrecht. De jonge acteur nam rood aangelopen een Gouden Kalf in ontvangst voor zijn rol in de film 'Skin'. 'Den Helder', waarin hij eveneens de hoofdrol speelt, werd door de jury verkozen tot beste televisiefilm. "Jezus, dat had ik echt niet verwacht", stamelde de rossige tiener, na afloop van het prijzengala.

Wie denkt dat De Hoog zich nu stort op de ene na de andere filmrol, komt bedrogen uit. "Voor nu ga ik naar de Toneelschool en ga ik lekker leren", zei hij stellig. "Over vier jaar ben ik klaar en dan kijk ik weer verder. Misschien tussendoor nog een film, maar dat zie ik wel." Voordat hij maandag weer aan de slag moet, gaat hij genieten. "Ik ga feesten, drinken, neuken, van alles", zei hij lachend.

Zijn collega Anneke Blok, die het Gouden Kalf voor beste actrice won voor haar rol in 'Tiramisu', liet het filmfestijn voor wat het was. De actrice was druk met de opnamen van de film 'Alles stroomt' en had op het laatste moment laten weten dat ze het gala niet zou aandoen. Paula van der Oest, de regisseuse van 'Tiramisu', nam het gouden beeld voor haar in ontvangst.

De twee belangrijkste prijzen van het filmgala gingen naar de Nederlandse blockbuster van het afgelopen jaar, 'Alles is liefde'. De romantische komedie sleepte twee Gouden Kalveren binnen, in de categorieën beste lange speelfilm en beste regie. Regisseur Joram Lürsen omschreef de prijzen als 'de slagroom op de taart'. "We hebben een publieksfilm gemaakt, die 1,3 miljoen bezoekers heeft getrokken. Dan kun je zeggen dat die film in zijn doel is geslaagd. Als je dan ook nog prijzen krijgt, is dat vooral persoonlijk ontzettend leuk."

Kim van Kooten, die het scenario schreef voor 'Alles is liefde', wist haar nominatie niet te verzilveren. Schrijversduo Jan Eilander en Jolein Laarman ging naar huis met het Gouden Kalf voor het beste filmscript. Ton Kas ('Vox populi') en Olga Louzgina ('Het zusje van Katia') mochten de prijzen voor de beste bijrollen in ontvangst nemen.

Niet alleen de jury van de Gouden Kalveren, waarin onder meer Nanouk Leopold en Albert ter Heerdt een stem hadden, mocht met prijzen strooien. Ook het publiek van het Nederlands Film Festival had een stem. De publieksprijs van het festival ging naar de film 'Mafrika'. Regisseur Paul Ruven wil zijn Gouden Kalf niet zelf houden. "Dit kalf gaat volgende week naar minister Koenders", zei hij.

Bert Koenders, de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, is een van de initiatiefnemers van het filmproject, dat zich afspeelt op het Afrikaanse continent. "Hij wordt de eerste minister in de hele wereld die een Gouden Kalf heeft."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen