Kies je favoriete radiostation

Dossiers

RTL haalt astrologieprogramma's van de buis

Shownieuws

RTL Nederland heeft de programma's AstroTijd en Astro van de buis gehaald. De programma's zijn in opspraak geraakt door een onderzoek van tv-programma Radar.

RTL Nederland heeft de programma's AstroTijd en Astro van de buis gehaald. De programma's, die worden uitgezonden op RTL 4, 5 en 8, zijn in opspraak geraakt door een onderzoek van Radar. Het Tros-programma heeft laten weten middels een infiltrant enkele misstanden te hebben ontdekt.

In de uitzending, die maandagavond te zien is, wordt getoond hoe een infiltrant als medium aan de slag gaat voor de website van RTL die bij de televisieprogramma's hoort. Het Luxemburgse bedrijf Total Telecom, volgens Radar de externe leverancier van de website en de televisieprogramma's, zou geen enkele moeite hebben gedaan om de achtergrond te checken van de sollicitante, die geen ervaring heeft met spiritualiteit of astrologie.

Een woordvoerder van Total Telecom, die zegt de eigenaar te zijn maar zijn naam niet wil noemen, ontkent dat de selectie van het personeel te wensen overlaat. Verder beperkt hij zijn commentaar tot de vaststelling dat het 'heel gemakkelijk is om iemand af te breken'.

RTL zegt afhankelijk te zijn van de externe leverancier. "Wij hebben eisen gesteld wat betreft het personeel", meldt een woordvoerder van RTL. "Als er reden is om aan de integriteit van de leverancier te twijfelen, dan stellen we een onderzoek in. Dat is nu het geval."

In de uitzending van Radar is te zien hoe de infiltrant gesprekken heeft met verschillende mediums. Zij zouden van de omroep soms het advies krijgen om maar wat te verzinnen en bellers zo lang mogelijk aan de lijn te houden.

SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit, die zich al langer opwindt over de astrologieshows, presenteert maandag zijn rapportage 'Sterrenbeeld melkkoe', waarin hij eist dat de 'oplichterspraktijken' van de programma's worden aangepakt door de minister van Justitie. "Het gaat er enkel om om mensen zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Dat dit nu gebeurt over de ruggen van zieke en onzekere mensen is enkel maar meer stuitend", stelt De Wit in een verklaring.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen