Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Massale staking in Bollywood

Shownieuws

In Bollywood bleven woensdag de lichten gedoofd. Meer dan honderdduizend acteurs en technici legden hun werk neer in het kader van een massale staking.

(Novum/AP) - In Bollywood bleven woensdag de lichten gedoofd. Meer dan honderdduizend acteurs, technici en cameramannen legden hun werk neer in het kader van een massale staking. Een coalitie van 22 vakbonden eist hogere vergoedingen en betere werkomstandigheden.

In Bombay, het hart van de filmindustrie die Bollywood wordt genoemd, worden jaarlijks meer dan tweehonderd films geproduceerd. De staking zorgt mogelijk voor een grote financiële tegenvaller. In 2006 werd met Bollywoodfilms zo'n 1,4 miljard euro verdiend.

Volgens enkele woordvoerders van de vakbonden zijn ook grote Indiase filmsterren, onder wie Shahrukh Khan en Amitabh Bachchan, woensdag niet op de set verschenen. Zij zouden de stakers een hart onder de riem willen steken. Mogelijk vindt woensdagavond nog overleg plaats tussen de vakbonden en de Indiase vereniging van film- en televisieproducenten.

Hoewel Bollywoodfilms de kijker vaak een leven vol glitter en glamour voorschotelen, zijn de arbeidsomstandigheden van minder bekende acteurs en de filmcrew weinig rooskleurig. Crewleden die verantwoordelijk zijn voor het licht of het decor krijgen nog geen acht euro per dag betaald. Ook moeten ze vaak veel overuren maken die niet worden vergoed.

Eind vorig jaar werd Hollywood geteisterd door aanhoudende stakingen van scriptschrijvers. Pas eind februari werd een overeenkomst gesloten. Door de staking kwamen de opnamen van vele televisieseries langdurig stil te liggen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen