Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kaandorp 'ouderwets' de theaters in

Shownieuws

Brigitte Kaandorp gaat dinsdag met haar show 'Zó' de theaters in. "Het is weer een ouderwetse Kaandorp", vertelt de cabaretière die al 25 jaar in het vak zit.

Brigitte Kaandorp gaat dinsdag met haar show 'Zó' de theaters in. Na succesvolle try-outs begint de cabaretière nu aan 'het tweede seizoen' van de toer. "Het is weer een ouderwetse Kaandorp", schetst de 46-jarige cabaretière, die ondertussen al 25 jaar in het vak zit. "Een mooi doorgecomponeerd ding, maar toch uit de losse pols."

Met ruim tien theatershows op haar naam moet het maken van een show voor Kaandorp gesneden koek zijn. "Nee, het gekke is dat je nooit kunt vertrouwen op de ervaring", ervaart de cabaretière. "Zodra je denkt: ik kan 't, loopt het weer helemaal in de soep."

In 'Zó' schept Kaandorp, volgens eigen zeggen, duidelijkheid in een onduidelijke wereld. "Ik leg dus uit hoe de wereld in elkaar zit. Het begint heel helder, maar dat eindigt natuurlijk weer in een chaos." Kaandorp heeft een goed gevoel over de show. "Je hebt shows die moeilijk op gang komen, maar bij deze had ik al bij de eerste try-out: ah, ik zit op het goede spoor."

De laatste show '1000 & 1 dag' was voor Kaandorp een mindere ervaring. "Ik had een officiële crisis. Het was voor het eerst in mijn leven dat mensen in de pauze echt wegliepen", laat ze weten. "Mijn toenmalige regisseur heeft me erdoorheen gesleept, maar halverwege heb ik echt bijna aan de telefoon gehangen van: ik kom niet meer, ik kan het niet meer."

De cabaretière heeft zichzelf weer bij elkaar geraapt en voor 'Zó' inspiratie uit haar eigen shows geput. "We hebben eigenlijk schaamteloos alle oude shows gekeken om te zien wat ik nu eigenlijk doe. Dus in 'Zó' doe ik waar ik goed in ben: dingen vertellen die mij hebben verbaasd. En toch pakt het, tot mijn verbazing, weer vernieuwend uit."

De doorgewinterde theatervrouw haalt haar inspiratie nog steeds overal vandaan. "Ik ben een observator. Ik ben altijd aan het kijken", zegt ze. "Het gebeurt nooit dat iemand mij gedag zegt en dat ik diegene nog niet heb gezien. En ik heb natuurlijk mijn eigen leven waarin van alles gebeurt."

Dinsdag staat Brigitte Kaandorp met haar show in het Brabantse Oosterhout, waarna de cabaretière theaters door het hele land aandoet. In oktober komt de dvd-box 'Ik ben een vakvrouw' uit waarop alle shows van Kaandorp zijn 'gebundeld'. Voor 'Zó' moeten fans toch echt naar het theater, want die ontbreekt nog op de box ter ere van haar 25-jarig jubileum.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen