Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Maria Mena zoekt donkere kant op

Shownieuws

Maria Mena kan maar moeilijk uitleggen wat typerend is aan haar nieuwe album 'Cause and effect'. "Het is heel donker", zegt ze, na lang nadenken.

Maria Mena kan maar moeilijk uitleggen wat typerend is aan haar nieuwe album 'Cause and effect'. "Het is heel donker", zegt ze na lang nadenken. "Je zou kunnen zeggen dat de teksten depressiever zijn. Mijn stem is beter, maar de teksten zijn veel donkerder." Donker staat voor de zangeres niet gelijk aan deprimerend. "Wees niet bang voor je donkere kant, die kan heel inspirerend zijn."

De donkere lading van de liedjes, waarin Mena onder meer zingt over haar vroegere eetstoornis en depressie, komt niet voort uit onbehagen. "Het gaat heel goed in mijn leven, dus het was voor mij tijd om de kelder uit te ruimen", zegt de Noorse zangeres, die eind 2006 in Nederland een hit scoorde met het melancholische 'Just hold me'.

Die figuurlijke grote schoonmaak betekende voor de 22-jarige artieste een terugblik op haar jeugd. "Ik wilde een thema-album maken over hoe ik was als kind, wat ik heb meegemaakt, of dat invloed heeft gehad op mij als volwassene en zo ja, hoe dan. Daarom dus 'Cause and effect'."

Ondanks haar schijnbare openheid waakt Mena ervoor te veel los te laten over het verhaal achter haar liedjes. "Je kunt mensen beter niets vertellen over de reden waarom je een liedje hebt geschreven, of niet precies waarom, want die reden is misschien veel saaier dan je denkt", legt ze uit. "Misschien gaat het wel over een tripje naar de supermarkt."

'Cause and effect' verschijnt begin volgende maand. In november geeft Mena vier concerten in Nederland. Op 3 november staat ze in het Haagse Paard van Troje. De twee daaropvolgende dagen zingt ze in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Op 7 november volgt ten slotte een concert in De Oosterpoort in Groningen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen