Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Blanke jury in rechtszaak O.J. Simpson

Shownieuws

O.J. Simpson staat tegenover een geheel blanke jury in zijn rechtszaak vanwege een gewapende overval vorig jaar in Las Vegas. Maandag begint de zaak.

(Novum/AP) - O.J. Simpson staat tegenover een geheel blanke jury in zijn rechtszaak vanwege een gewapende overval vorig jaar in Las Vegas. Deze beslissing is genomen ondanks de tegenwerpingen van de verdedigende advocaten die beweren dat Afro-Amerikaanse mensen systematisch worden geweerd uit het selectieproces. Maandag begint de zaak.

De 61-jarige Simpson staat terecht omdat hij een jaar geleden in een hotel in Las Vegas met enkele kameraden onder bedreiging van een vuurwapen spullen zou hebben gestolen van twee handelaren in sportmemorabilia.

De blanke jury is een onderwerp van discussie in de rechtszaal. De officier van justitie verdedigt de beslissing voor de samenstelling, door duidelijk te maken dat twee van de zes reservejuryleden zwart zijn. Dat hij twee andere zwarte vrouwen heeft geweerd van de uiteindelijke jury was volgens hem om 'rasneutrale' redenen.

Beide vrouwen mochten niet in de jury wegens sterke religieuze overtuigingen. De aanklager dacht dat een van hun de neiging zou hebben om O.J. sowieso te vergeven, terwijl de andere erg huiverig was om mensen naar de gevangenis te sturen.

De advocaat van Simpson en de advocaat van medeverdachte Clarence Stewart zijn beiden zwart en hebben een motie ingediend tegen de beslissing. Deze is afgewezen door de rechter.

De ophef over de jurysamenstelling komt niet uit de lucht vallen. O.J. Simpsons vrijlating in 1995 in de geruchtmakende zaak van de moord op zijn ex-vrouw wordt tot op de dag van vandaag geweten aan het dominerende aantal zwarte leden in de jury.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen