Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Suus Ruis overwon writer's block

Shownieuws

Suus Ruis heeft bij het schrijven van haar debuutroman 'Tweede viool' meer dan eens last gehad van een writer's block. "Ik dacht dat het niets zou worden."

Suus Ruis, de dochter van quizmaster Willem Ruis, heeft bij het schrijven van haar debuutroman 'Tweede viool' meer dan eens last gehad van een writer's block. "Ik dacht dat het niets zou worden en dat ik het verhaal maar gewoon weg moest gooien", vertelt ze. "Ik moest me er af en toe echt toe zetten om er weer mee aan de gang te gaan." Ruis werkte met tussenpozen bijna vijf jaar aan de roman. "Uiteindelijk ben ik blij dat ik heb doorgezet, want ik ben heel trots op het resultaat."

'Tweede viool' gaat over Emma van Bentum, die in de tv-wereld werkt, maar graag schrijfster wil worden. Op zoek naar materiaal uit de jaren tachtig stuit ze op Felix Sommers, een populaire showmaster die verdwenen is na de raadselachtige dood van zijn producer.

Net als de hoofdpersoon in het boek was Suus werkzaam als producer van televisieprogramma's toen ze besloot zich fulltime op het schrijven te storten. "Ik vraag er een beetje om dat mensen een parallel trekken met mij en met mijn vader, maar laat ik één ding duidelijk stellen: Felix is niet mijn vader en ik ben niet Emma", vertelt Ruis, die het schrijversbestaan 'best eenzaam' vond.

Ruis kreeg veel steun van haar man Bob, aan wie ze het boek opdroeg, net als aan haar zoon Caesar (negen maanden). "Mijn man heeft altijd heel erg in mij geloofd", vertelt ze. "Dat moest hij ook wel, want ik zegde mijn baan op om me fulltime op het schrijven te storten. Daardoor werden we afhankelijk van één inkomen."

De vader van Suus, Willem Ruis, was een bekende televisiepersoonlijkheid uit de jaren zeventig en tachtig. Hij presenteerde onder meer de Sterrenshow en de Willem Ruis Show voor de Vara en de KRO. In 1986 overleed de presentator aan een hartaanval.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen