Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gouden Kalf voor Rutger Hauer

Shownieuws

Rutger Hauer wordt tijdens het 28e Nederlands Film Festival geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2008. Minister Plasterk reikt hem de prijs uit.

Rutger Hauer wordt tijdens het 28e Nederlands Film Festival geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2008. Dat maakt de organisatie, het Stichting Nederlands Film Festival, dinsdag bekend. De acteur krijgt de prijs op de openingsavond, woensdag 24 september, uit handen van minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA).

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt door de Stichting Nederlands Film Festival toegekend aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

"Zijn grote artistieke bijdrage op velerlei gebied in de filmsector, en zijn niet aflatende inzet om zijn kennis te delen met jonge makers, maken Rutger Hauer voor het bestuur van het festival de ideale kandidaat voor het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs", laat Jeltje van Nieuwenhoven, bestuursvoorzitter van de Stichting Nederlands Film Festival, weten.

De 63-jarige Hauer verwierf in de jaren zeventig nationale bekendheid in de televisieserie Floris, en daarna in de films 'Turks fruit' en 'Soldaat van Oranje'. Begin jaren tachtig verhuisde Hauer naar de Verenigde Staten om daar zijn filmgeluk te beproeven. Hij speelde er onder meer in films als 'Nighthawks', 'Blade runner' en 'Flesh & blood'. Ook speelde hij in de Britse televisieserie Escape from Sobibor, waarvoor hij een Golden Globe kreeg.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen