Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Volendamse achtergrond punt van zorg voor Kirries

Shownieuws

De negenkoppige band Kirries denkt dat de Volendamse afkomst een grote doorbraak in de weg kan staan. "Misschien denken de mensen: weer een groep uit Volendam."

De negenkoppige band Kirries denkt dat de Volendamse afkomst een grote doorbraak in de weg kan staan. "Misschien denken de mensen: weer een groep uit Volendam", vreest zanger John Zwarthoed.

De Kirries brachten eind augustus hun debuutalbum 'Eeuwig de mijne' uit, met daarop volgens de band 'swingende jaren '50-'60 muziek'. "Je moet goede muziek maken, wil je er in Volendam uitspringen", weet de zanger. De goedkeuring van oud-BZN-zangeres Carola Smit kan de cd al wegdragen, zegt een trotse Zwarthoed. "Zij was aanwezig bij de cd-presentatie in Volendam en was zeer verbaasd over de kwaliteit."

Van een eerdere kleinschalig uitgebrachte cd zijn volgens Zwarthoed in Volendam vijftienhonderd exemplaren verkocht. Buiten het vissersdorp is de groep echter goeddeels onbekend. Zwarthoed omschrijft de periode na de release als 'spannende tijden'. "Nu maar afwachten hoe het aanslaat in Nederland."

De muziek van de groep zorgt voor een gevarieerd publiek bij de optredens, vertelt Zwarthoed, 'van 16 tot en met 86 jaar'. Ook binnen de band zijn de leeftijdsverschillen groot. "Dat gaat van 22 jaar tot mijn oom van 68." Van de negen bandleden zijn vijf leden familie van elkaar. En de andere vier zijn volgens Zwarthoed 'bijna familie'.

De bandnaam Kirries is de bijnaam van de familie Zwarthoed. "Omdat we hier in Volendam veel dezelfde achternamen hebben, is het gebruikelijk dat families bijnamen hebben. Het hondje van mijn overgrootopa heette Kirrie en daarom noemen mensen ons nog steeds zo."

De zanger, die in het dagelijks leven tegelzetter is, hoopt dat de bandleden zich over vijf jaar geheel op een muziekcarrière kunnen richten. "We doen het stapje voor stapje, maar gaan proberen een landelijk publiek te trekken."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen