Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Marco Borsato waakt voor vals sentiment

Shownieuws

Bij het maken van 'Wit licht' waakte Marco Borsato voor clichés. "In de Nederlandse taal zijn elke punt en komma belangrijk. Het wordt gauw truttig of lullig."

Marco Borsato is niet bang om in zijn liedjes emotionele onderwerpen aan te stippen, maar realiseert zich dat clichés op de loer liggen. Zo moest hij naar eigen zeggen bij het inzingen van nieuwe nummers als 'Dans' en 'Liefde wint' waken voor het oproepen van vals sentiment. "Je kunt op honderd manieren 'ik hou van jou' zeggen", zegt de zanger. "In de Nederlandse taal zijn elke punt en komma belangrijk. Het wordt al gauw truttig of lullig."

Voor de opnamen van zijn nieuwe plaat 'Wit licht' experimenteerde Borsato in de studio samen met zijn vaste componist John Ewbank eindeloos met de zangpartijen. "We letten daar erg op. Ik vind dat we het heel genuanceerd doen", stelt hij. "Ik vind juist dat mijn kracht: de heldere zang. Ik jongleer niet met noten om te laten zien dat ik kan zingen."

'Wit licht', dat vanaf vrijdag in de winkel ligt, is volgens de zanger zowel vernieuwend als vertrouwd. Powerballads als 'Stilte voor de storm' en 'Stop de tijd' worden afgewisseld met meer experimentele nummers, zoals de bombastische titeltrack. "Ik probeer muzikaal te blijven vernieuwen, dat ben ik ook verplicht naar mijn publiek toe."

Dat publiek kan de komende tijd zijn lol op. Na de single 'Wit licht', het gelijknamige album en de bijbehorende concerttoer, gaat op 11 december de speelfilm 'Wit licht' in première. "Ik heb de film laatst voor het eerst helemaal gezien en hij zit tegen de bovenkant van mijn hoogste verwachting aan", vertelt Borsato trots. "Ik kan niet wachten om hem aan iedereen te laten zien."

De 41-jarige zanger is niet alleen trots en voldaan. Hij is ook moe, na een jaar vol film- en muziekopnamen. Aan een sabbatical moet hij echter niet denken. "Ik heb al geroepen dat de volgende plaat geen vier jaar op zich laat wachten", zegt hij. Zijn status als Nederlandse superster geeft hem enige controle over zijn drukke schema. "Het voordeel van succes is dat ik kan kiezen voor kwaliteit, niet kwantiteit", legt hij uit. "Ik hoef niet 365 dagen per jaar op te treden, ik kan kiezen wanneer ik wil pieken."

Borsato staat bekend als een bescheiden man, maar is zich terdege bewust van de positie die hij inneemt in het Nederlandse muzieklandschap. "Er is maar één Marco", weet hij. "Vele mensen hebben geprobeerd mijn geluid te kopiëren. Het is helder, transparant en echt, mijn muziek is met passie en toewijding gemaakt. Dat herken ik in weinig anderen."

De artiest is er dan ook zeker van dat zijn liedjes de tand des tijds zullen doorstaan. "Ook na mijn dood zal ik gedraaid worden. Dat zie ik aan André Hazes", legt hij uit. "Een nummer als 'Margherita' zal ook over twintig jaar nog bestaan." Van zijn nieuwe plaat heeft volgens Borsato het nummer 'Ik hoor bij jou' de potentie om een klassieker te worden. "Dat is de ultieme liefdesverklaring van een man aan een vrouw." Met het nummer hoopt hij de Nederlandse man een romantische impuls te geven. "Mannen, zing wat voor je vrouw!"

[Novum]

Gerelateerde Artikelen