Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Motown-veteraan Norman Whitfield (67) overleden

Shownieuws

Motown-songwriter en -producer Norman Whitfield is dinsdag op 67-jarige leeftijd overleden. Hij schreef nummers als 'I heard it through the grapevine' en 'War'.

(Novum/AP) - Motown-songschrijver en -producer Norman Whitfield is dinsdag op 67-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek aan de gevolgen van suikerziekte. Whitfield schreef vele klassiekers, waaronder 'I heard it through the grapevine', 'Papa was a rolling stone' en 'War'.

Veel nummers schreef Whitfield samen met Barrett Strong, maar hij werkte ook met Eddie Holland. Ook minder bekende nummers als 'Smiling faces sometimes', waarmee de groep Undisputed Truth een hit had in de Verenigde Staten, kwamen uit de koker van Whitfield.

In de door Billboard opgestelde top honderd van succesvolste singles van de afgelopen vijftig jaar, die vorige week verscheen, staat 'I heard it through the grapevine' in de uitvoering van Marvin Gaye op nummer 65. Gaye nam het nummer op in 1968. Gladys Knight and the Pips hadden er het jaar daarvoor al een hit mee. Ook Creedence Clearwater Revival had een hit met het nummer. 'Too busy thinking about my baby', waarmee Gaye in 1969 een hit had, was ook van Whitfield.

Voor The Temptations schreef Whitfield niet alleen 'Papa was a rolling stone', maar ook 'Ball of confusion (that's what the world is today)' en 'Cloud Nine'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen