Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rechter verbiedt 'Harry Potter lexicon'

Shownieuws

J.K. Rowling kan opgelucht ademhalen. Een rechter heeft een grote fan van de auteur verboden een encyclopedie op de markt te brengen over Harry Potter.

(Novum/AP) - J.K. Rowling kan opgelucht ademhalen. Een Amerikaanse rechter heeft maandag een grote fan van de kinderboekenschrijver verboden een encyclopedie op de markt te brengen over tovenaarsleerling Harry Potter. De rechter achtte bewezen dat het 'Harry Potter lexicon' Rowling als schrijver onherstelbare schade zou toebrengen.

De 43-jarige Rowling had samen met filmmaatschappij Warner Bros, die de intellectuele eigendomsrechten bezit van de boeken en films over Potter, Steven Vander Ark voor de rechter gesleept. De fan beheert sinds 2000 een website waarop alle personages en details uit de zeven Potter-boeken worden toegelicht. Uitgeverij RDR Books was van plan een papieren lexicon te publiceren op basis van de website.

Vorig jaar verscheen het laatste boek in de populaire reeks, 'Harry Potter and the deathly hallows'. De boeken zijn in meer dan 64 talen uitgekomen. Wereldwijd werden meer dan vierhonderd miljoen exemplaren verkocht. De vijf speelfilms die tot nu toe verschenen brachten bijna 3,2 miljard euro in het laatje.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen