Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Amerikaanse leger krijgt Oscar uit 1942 terug

Shownieuws

Het Amerikaanse leger heeft een Oscar teruggekregen die decennia kwijt was. De prijs, die in 1942 werd uitgereikt voor 'Prelude to war', verdween in 1970.

(Novum/AP) - Het Amerikaanse leger heeft een Oscar teruggekregen die bijna veertig jaar kwijt was. De prijs, die in 1942 werd uitgereikt voor de documentaire 'Prelude to war', verdween in 1970 met de sluiting van het Army Pictorial Center, waar het beeldje lag. Het bijna vier kilo wegende beeld werd onlangs ontdekt door veilinghuis Christie's en werd woensdag in Hollywood uitgereikt aan een legergeneraal.

De oorlogsdocumentaire werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gemaakt door Frank Capra, die ook tekende voor onder meer 'Lost horizon' en 'Mr. Smith goes to Washington'. De Amerikaans-Italiaanse regisseur nam de film een paar weken na de Japanse aanval op Pearl Harbor op. 'Prelude to war' was in eerste instantie alleen bedoeld voor vertoning aan militairen. Het leger besloot uiteindelijk 250 kopieën naar Amerikaanse theaters te sturen.

Vanwege het tekort aan metaal tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvingen de Oscarwinnaars destijds niet een beeldje maar gipsen plaatjes. Pas na de oorlog kreeg het leger een metalen beeldje uitgereikt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen