Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Parade arriveert in Amsterdam

Shownieuws

Het reizende theaterfestival de Parade is maandagnacht van Utrecht naar Amsterdam getrokken. De opbouw van alle circustenten is inmiddels van start gegaan.

Het reizende theaterfestival de Parade is maandagnacht van Utrecht naar Amsterdam getrokken. Volgens een woordvoerder van het festival is de opbouw van alle circustenten inmiddels van start gegaan. Vanaf vrijdag kunnen theaterliefhebbers de Parade in het hoofdstedelijke Martin Luther Kingpark bezoeken.

Zeventien dagen lang is Amsterdam het toneel van vijftig verschillende theater-, muziek-, dans- en filmvoorstellingen. Daarnaast is er iedere avond livemuziek en worden er kindervoorstellingen gegeven. In de weekeinden vinden speciale voorstellingen plaats voor doven en slechthorenden. In Amsterdam zijn onder meer optredens te zien van Ellen ten Damme, theatergroep Orkater en Thomas Acda en Wimie Wilhelm. In 'Scania' zingen Ricky Koole, Frank Lammers en Bob Fosko samen truckersliederen.

De Amsterdamse versie van het theaterfestival heeft voor het publiek meer voorstellingen in petto dan de edities in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook het bezoekersaantal is er traditioneel hoger, weet de woordvoerder. Vorig jaar bezochten ruim 122 duizend mensen de Parade in de hoofdstad. "En dit jaar verwachten we hetzelfde aantal."

Dinsdag suggereerden verschillende media dat het theaterfestival in de financiële problemen zit. De bezoekersaantallen van de edities in Rotterdam en Den Haag zouden tegenvallen en ook Utrecht, waar het festival zondag zijn laatste dag beleefde, zou matig gescoord hebben. Maar volgens de festivalwoordvoerder is het bezoekersaantal in Utrecht dit jaar met ongeveer een derde toegenomen tot zo'n 75 duizend. Ook Rotterdam zag het aantal bezoekers licht stijgen en Den Haag presteerde even goed als vorig jaar.

Wel zijn in Rotterdam dit jaar minder inkomsten binnengehaald omdat bezoekers een uur langer dan vorig jaar gratis naar binnen mochten. "Dat heeft meer bezoekers en een jonger publiek opgeleverd", zegt de woordvoerder. "De entreekosten die we hierdoor zijn misgelopen verwachten we met het bezoekersaantal in Amsterdam recht te trekken."

De Parade, die op 12 juni van start ging in Rotterdam, is nog tot en met 17 augustus te bezoeken aan de Amstel. Ook in het buitenland is het theaterfestijn populair. In Barcelona en Hamburg is het festival onder de naam Boulevard of Broken Dreams al jaren heel succesvol. Een uitbreiding naar Berlijn is de volgende stap. De Duitse hoofdstad heeft volgens de woordvoerder al interesse getoond. "Het is bijna zeker dat de Parade in september al in Berlijn zal staan."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen