Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Franse regisseur Jean Delannoy (100) overleden

Shownieuws

De 100-jarige Franse regisseur Jean Delannoy is woensdag overleden in Guainville, ten zuidwesten van Parijs. Hij maakte veel verfilmingen van literaire werken.

(Novum/AP) - De Franse regisseur Jean Delannoy is woensdag op 100-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Guainville, ten zuidwesten van Parijs. Dat heeft het plaatselijke gemeentehuis gemeld. Delannoys carrière vierde hoogtij in de jaren veertig en vijftig met verfilmingen van literaire werken.

Zijn doorbraak kwam in 1943 met de film 'L'éternel retour', over de legende van Tristan en Isolde. Het script en de dialogen van die film waren van de hand van Jean Cocteau. Andere hoogtepunten zijn 'Notre Dame de Paris' uit 1956, naar de roman van Victor Hugo, met in de hoofdrollen Gina Lollobrigida en Anthony Quinn, en 'La symphonie pastorale' uit 1946. Deze film met Michèle Morgan, naar een roman van André Gide, gaat over een blind weesmeisje dat verliefd wordt op een getrouwde dominee. Op het filmfestival van Cannes werd de rolprent bekroond met de Grand Prix du Festival.

In de jaren zestig raakte Delannoys klassieke stijl uit de mode, ingehaald door de avantgardistische stroming La Nouvelle Vague van onder anderen François Truffaut. Deze nieuwe lichting deed het werk van Delannoy schertsend af als 'Le cinéma de papa'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen